"Mesec dni je tega, kar krožijo po Sloveniji dokazi za to, da je predsednik vlade Janez Janša prepisal izjavo, za katero je dobil Večerovo nagrado. Ker se naš nagrajenec v tem času za svoje nedopustno dejanje ni opravičil, na Večeru ugotavljamo, da je nagrada Bob leta 2006 šla v napačne roke," so zapisali v izjavi za javnost.

"Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši, lahko pa smo najboljši, je izjava, s katero si je to nagrado prislužil (celoten govor predsednika vlade na osrednji državni slovesnosti 24. junija 2006 je dostopen na spletni stranihttp://www.15let.gov.si/prireditve/osrednji-dogodki/govor-jansa/). Po dveh letih se je izkazalo, da izjava ni njegova. Janša jo je dobesedno prepisal iz govora, ki ga je imel leta 1997 bivši britanski premier Tony Blair v Brightonu. Izvirni govor, v katerem je tudi Janševa nagrajena izjava, je dostopen na internetnem naslovu: http://www.prnewswire.co.uk/cgi/news/release?id=47983.

Na ta vir nas nagrajenec ni nikoli opozoril. Nasprotno. Ves čas, ko je akcija Bobu bob potekala, je ustvarjal vtis, da je izjava, ki je po glasovanju naših bralcev in bralk postala bob leta 2006, zares njegova. Ta vtis je lahko ustvarjal zato, ker izvora izjav, ki so nominirane za bob leta, ne preiskujemo. Še več: Janša je ta vtis poskušal ohraniti tudi potem, ko je revija Mladina junija letos objavila nedvoumen dokaz, da je dobil nagrado za plagiat. Sprenevedanje, ki smo mu bili priča v tej razpravi, je samo še dokaz več, da je bob leta 2006 šel v napačne roke. Od vsakega dobitnika nagrade Bobu bob z neko upravičenostjo pričakujemo, da bo znal reči bobu bob tudi tedaj, ko je postavljena pod vprašaj njegova lastna praksa. Janez Janša pa tega ni zmogel. Edino, kar je v dosedanji razpravi o tem plagiatu pokazal, je prezir ne samo do avtorskega dela, marveč tudi do resnice.

S tem ko se je Janša avtorsko podpisal pod nekaj, kar ni njegovo, je napravil škodo ne samo Večerovi akciji Bobu bob, marveč tudi vsem tistim, ki so to ugledno nagrado prejeli za dosežke svojega lastnega uma. Janša je ogrozil smisel te akcije. Smisel te akcije je, da nagradi ustvarjalne posameznike, ki imajo domišljijo, znanje in pogum, da se izpostavijo s svojimi izvirnimi idejami. Škodo je storil tudi nam: ko je v času akcije manipuliral z nami, smo mi nehote manipulirali z našimi bralci, " sta po poročanju Mladine zapisala izvršilna odbora zastopstva uredništva časnika Večer in Večerovega aktiva Društva novinarjev Slovenije.

Odzval se je tudi direktor in odgovorni urednik časnika Večer Uroš Skuhala, in poudaril, da "ne glede na razprave, ki so se razmahnile v javnosti potem, ko je revija Mladina opozorila javnost, da je predsednik vlade Janez Janša prepisal izjavo, za katero je dobil Večerovo nagrado", na Večeru potekajo vse potrebne priprave za tokrat že deseto akcijo Bob leta. "Akcija, ki poteka od leta 1999, si je z vsemi preostalimi nagrajenimi posamezniki, ki so tudi po oceni naših bralk in bralcev znali reči bobu bob, ustvarila toliko ugleda in toliko socialnega kapitala, da tega ne more spremeniti noben plagiat... Ta dogodek naši akciji seveda ni v čast. Ampak zaradi njega ne nameravamo v prihodnje odreči časti vsem tistim posameznikom in posameznicam, ki si jo zaslužijo," po poročanju Mladine konča Skuhala.