Njegovo podjetje Ekos Celje ima tako v lasti že skoraj 70 odstotkov delnic CPM. Le v zadnjem mesecu dni je Škoberne kupil dodatnih 21 odstotkov delnic. Deleža sta mu prodala Zvon Ena Holding in celjsko gradbeno podjetje Ingrad Gramat, pred dnevi pa je dodatne tri odstotke delnic odkupil še od Viator & Vektorja.

Ob tem je treba poudariti, da je Ingrad Gramat v večinski lasti CPM, Škoberne pa je po dostopnih podatkih tudi član nadzornega sveta družbe. Na vprašanje, ali je z nakupom delnic podjetja, ki ga nadzoruje, zašel v konflikt interesov in ali je upravo pred tem pozval k pridobitvi morebitnih konkurenčnih ponudb za delnice, včeraj nismo dobili odgovora, saj Škoberne ni bil dosegljiv. Prav tako nam ni uspelo izvedeti, po kakšni ceni je Ingrad Gramat prodal 6,39 odstotka delnic CPM Škobernetu. Če je podjetje za delnico iztržilo po 18,75 evra (na toliko jih je lani vrednotil sklad NFD1), je za celoten paket iztržilo dobrih 600.000 evrov, kar je dvakrat več od predlanskega dobička Ingrad Gramata.

Po enakem kriteriju je Ekosov večinski delež v CPM vreden približno 6,7 milijona evrov. Za primerjavo: zgolj 12,88-odstotni lastniški delež CPM v Pivovarni Laško je vreden 88,5 milijona evrov. Škoberne ima sicer kot fizična oseba v lasti še dodatnih 4,24 odstotka CPM, med večjimi delničarji pa ima pomembnejši delež (okoli 10 odstotkov) le še državna NKBM.

Mariborsko gradbeno podjetje je imelo lani ob 11,8 milijona evrov kapitala za dobre 104 milijone prihodkov, a tudi manj kot 100.000 evrov dobička ob večji, 92-odstotni stopnji zadolženosti.