Na prve (odklonilne) odmeve je naletela tudi pobuda treh komisij vsem trem državnim oblastem, "naj začnejo postopek abolicije za resnico". Po tem predlogu naj bi pobudnikom in storilcem med- in povojnih zločinov, ki bodo "priznali odgovornost in dejstva o grobiščih, času zločinov ter identiteti žrtev", omogočili abolicijo, jih torej odvezali kazenske odgovornosti.

Po mnenju Cvete Zalokar Oražem (Zares) je pobuda o aboliciji pravno in moralno sporna. Pravno zato, ker zakonodaja tega ne omogoča, moralno pa zato, ker bi s tem omogočili, da bi se roki pravice lahko izognil tisti, ki bi bil zločinov pripravljen obtožiti druge. Sicer pa po mnenju poslanke predvolilni čas ni niti malo primeren za odpiranje takšnih vprašanj. Aleš Gulič (LDS) je načelno za to, da se ta vprašanja čim prej razčistijo in zaključijo, predvsem zato, da ne bo novih ugibanj okoli povojnih pobojev in da se ne bi ustvarjali novi miti. Pričevanja so po njegovem mnenju stvar pravne države in zgodovinarjev. Ob tem poudarja: "Kakršna koli oprostitev in odveza pa storilcev teh dejanj ne odvezuje pred človeštvom." Miran Potrč (SD) pa o tej cerkveni pobudi nima stališča.

Za raziskovanje zločinov komunizma storjenega skoraj nič

Triinpolstranska izjava (v celoti jo objavljamo na www.dnevnik.si, op. p.) je poziv državnim institucijam in zgodovinski stroki, naj objektivno raziščejo zgodovinska dejstva, ki zadevajo med- in povojne zločine proti človečnosti, identificirajo prikrita grobišča in žrtve komunističnih zločinov (števila teh žrtev, poudarjajo, ni dostojno ne podcenjevati ne precenjevati), storilce, pobudnike in organizatorje komunističnih zločinov pa postavijo pred sodišče. K temu naj bi prispevala tudi abolicija. Sicer pa odgovornost za pomore po mnenju komisij nosijo tisti, ki so v strukturah treh totalitarnih režimov zapovedovali in izvajali te zločine, vodje poraženih režimov, ki so zapovedali umik sto tisočem vojakom, sami pa pobegnili, in zavezniški poveljniki, ki so prisilno vrnili begunske vojake in civiliste. V izjavi so med drugim poudarili, da javno mnenje zločine komunizma še vedno sistematično opravičuje kot antifašizem in da za raziskovanje zločinov komunizma ni bilo storjenega skoraj nič.

*** VIDEO: Ranka Ivelja meni, da tako jasne obsodbe kolaboracije ni izrekel noben drug škof ***

"Čeprav je katoliška cerkev, tako kot drugi dve glavni, pravoslavna in muslimanska na balkanskem ozemlju, soodgovorna za vojne in pobijanja, tako tiste v letih 1941-1945 kot tiste v letih 1991-1995, o tem v besedilu ni besedice. Na svoji strani obsoja le zločine, ki so jih storili katoličani kot posamezniki, ne pa politike cerkva na posameznih območjih, ki je do tega pripeljala. Obsoja tiste voditelje - pri tem ne pove, da so bili med njimi tudi cerkveni - ki so kvizlinške vojake zapustili, in zaveznike, ki so jih vrnili, ne pa tistih, ki so v imenu vere v te formacije mlade in verne fante za potrebe verske vojne pošiljali," med drugim opozarja dr. Repe. Poudarja tudi, da o izvirnem grehu - okupaciji in kolaboraciji ter vpletenosti cerkve vanju - ni niti besedice, prav tako ne o protifašističnem boju.

Abolicija ni rešitev

Dr. Repe je kritičen tudi do predlagane abolicije. "O taki ali drugačni 'aboliciji' in 'odpustkih' lahko katoliška cerkev razpravlja in jih uveljavlja znotraj sebe, v modernih državah, kjer je cerkev ločena od države, pa je to stvar pravosodnih in političnih organov, ki tudi določajo kriterije za to. Zelo čudna je tudi logika: po eni strani zločini ne zastarajo, po drugi pa, če jih je nekdo počel in to sedaj prizna - ter, domnevam, pove, kdo jih je naročil - pa bo doživel abolicijo."

*** VIDEO: Ranka Ivelja: Interpretacija, da gre za politizacijo pred volitvami, je zlonamerna ***

Dr. Repe se ob tem čudi tudi temu, da je slovenska komisija podpisala dokument, ki očita stvari, ki jih je Slovenija že storila ali pa jih počne. "Slovenija ima zagotovo najbolj natančno preštete vse žrtve druge svetovne vojne in povojnih pobojev, tudi pri odkrivanju grobišč je na ozemlju nekdanje Jugoslavije storila daleč največ. Prav zato v Sloveniji s številkami ni več mogoče manipulirati."