Z grožnjami ali celo napadi se denimo srečujejo tudi veterinarski, gradbeni in drugi inšpektorji, sodniki, tožilci in celo policisti, ki v ljudeh sicer vzbujajo še največ strahospoštovanja in so konec koncev tudi opremljeni in usposobljeni, da se odzovejo na grožnje in napade. A tudi modra uniforma v nekaterih ne vzbudi zgolj spoštovanja do uradne osebe. V prvem letošnjem polletju so kršitelji napadli 156 policistov, ti pa so prejeli tudi 42 groženj.

Na veterinarski upravi so nam denimo pojasnili, da so lani in letos zabeležili tri napade na njihove inšpektorje. "Gre za razburjene stranke. Omenjeni trije napadi so bili z vilami, pištolo in kamenjem," nam je pojasnil Matjaž Emeršič z veterinarske uprave in dodal, da njihovi inšpektorji nimajo kakšnega posebnega usposabljanja, kako reagirati ob grožnjah in napadih. Veterinarska uprava v primerih, ko pričakujejo odpor strank, zaprosi policijo za zaščito, kar se zgodi približno dvakrat na leto.

Nehvaležno nalogo imajo tudi gradbeni inšpektorji, ki morajo obravnavati tudi črne gradnje. Nazadnje je odmeval primer družine Trunk, ki so ji oktobra 2010 porušili črno gradnjo v Vodmatski ulici v Ljubljani. Devetindvajsetletni Jure Trunk je aprila letos svoje grožnje uperil proti gradbenim inšpektorjem in grozil celo, da bo izvedel strelski pohod "v slogu Breivika". Grožnje so pripeljale tako daleč, da so policisti medijem posredovali njegovo fotografijo in javnost opozorili, da gre za nevarnega posameznika, ki je morda celo oborožen. Kasneje so ga tudi izsledili, aretirali in mu odvzeli prostost.

Grožnje in napadi v pravosodju so že dlje časa stalnica. Lani je ministrstvo za pravosodje in javno upravo naštelo 95 groženj, letos pa samo v prvih dveh mesecih kar 24. Trend se nadaljuje. "V letu 2012 v prvih petih mesecih beležimo trend povečanja varnostnih groženj, v zadnjih štirih mesecih pa ostaja njihovo število v povprečju minulih let. Septembra smo zabeležili rahlo povečanje števila groženj na sodiščih, predvsem sodnikom in sodnemu osebju. Kot nov primer groženj beležimo tudi grožnje sodnim izvedencem," pojasnjujejo na ministrstvu. Grožnje so se nekajkrat sprevrgle tudi v napade, med katerimi je v zadnjih letih najbolj odmevala eksplozija pod oknom domače hiše sodnice Katarine Turk Lukan. Lani so se srečali tudi z napadom na sodno vročiteljico okrajnega sodišča v Radovljici in resnimi grožnjami o požigu hiše predsednici okrožnega sodišča v Novi Gorici. Grozili so tudi murskosoboški okrožni tožilki in sodniku okrajnega sodišča v Ljutomeru, ki so ga pred sodiščem čakale prižgane nagrobne sveče. Prav grožnje, ki jih prejmejo sodniki, tožilci in policisti, so tudi po mnenju profesorja kriminalistične psihologije dr. Petra Umeka najbolj resne. Precej bolj kot denimo občasne grožnje politikom, ki v javnosti sicer precej bolj odmevajo. A pri grožnjah politikom gre po mnenju profesorja predvsem za nezadovoljne posameznike, ki želijo s pisnimi grožnjami izraziti svoja negativna stališča do posameznih politikov, političnih opcij ali kar do politika na splošno.