Zagato je rešil Sport klub

Potem ko je slovenska nacionalna televizija že pred leti izgubila pravice za prenos tekem v ligi prvakov, so se v zadnjem obdobju za njih borile razne komercialne televizijske postaje. Pravice za prenos v Sloveniji je imel dotlej Pro Plus, pred novo sezono pa se je pri nas zgodil precedens, saj bosta ligo prvakov - tako kot denimo na Hrvaškem - prenašali kar dve televizijski postaji. Za naslednja tri leta sta pravice za prenos tekem nogometne lige prvakov pridobila Telekom Slovenije, ki bo tekme predvajal na svoji novi televiziji Planet TV, in Telemach, ki sodeluje s Sport klubom. V torkovem terminu bo imel prednost pri izboru najbolj všečne tekme Planet TV, medtem ko bo imel Sport klub enako možnost dan kasneje. Če karikiramo, Planet TV bo v predtekmovalnem delu v torek prenašal derbi večera med Barcelono in Manchester Cityjem, Sport klub pa bo imel možnost prenašati eno od preostalih sedmih tekem. Enako se bo zgodilo v sredo, le da bosta televizijski postaji zamenjali vlogi pri prvem izboru.

A zmeda je nastala še pred začetkom lige prvakov. Ker bo Planet TV začel oddajati šele 18. septembra, so jutrišnji kvalifikacijski dvoboj za uvrstitev v ligo prvakov med Mariborom in zagrebškim Dinamom ponudili zgolj uporabnikom Siola na kanalu 500 in spletni povezavi. Zagato je tik pred zdajci rešil Telemach, ki je od Telekoma kot lastnika pravic za torkove tekme odkupil prenos gostovanja Dinama v Ljudskem vrtu in ga bo predvajal na Sport klubu. "Tako velika tekma mora biti dostopna vsem slovenskim gospodinjstvom, zato smo se pojavili kot neke vrste rešitelji. Glede na to, da Planet TV še nima pripravljene televizije, smo se odločili, da bomo prevzeli odgovornost in ponudili prenos," je povedal direktor Sport kluba Marko Simeunović. Dodajmo, da bo Planet TV v naslednjih treh letih neposredno prenašal tako prestižno finalno tekmo lige prvakov kot evropski superpokal.

Španska liga le v redkih domovih

Sicer pa je bilo prejšnji teden kar nekaj nejevoljnih ljubiteljev nogometa, ki si niso mogli ogledati prenosa tekme španskega superpokala med Barcelono in Realom iz Madrida. Obračun, ki ga vselej nestrpno pričakuje ves svet, je namreč prenašal novi program SK Prime, ki ga v svojih programskih shemah nima večina ponudnikov televizijskih storitev v Sloveniji. Marko Simeunović pravi, da so na Sport klubu s številnimi operaterji že začeli pogovore za zakup pravic za program SK Prime, kjer so še posebej privlačni prenosi španske nogometne lige.

Program SK Prime je že zdaj na primer omogočen uporabnikom Telemacha in nekaterim kabelskim operaterjem. Med tistimi ponudniki, ki se še potegujejo za pravice, sta v čakalni vrsti med drugim tudi T2 in Amis. V T2 odgovarjajo, da jim program SK Prime še ni poslal pogojev za zakup pravic omenjenega programa, si pa prizadevajo, da bi v kratkem postal del njihove ponudbe. V Amisu so medtem razložili, da so pogajanja v začetni fazi, zato še ne morejo potrditi, za kateri programski paket se bodo dogovorili, a dodajajo, da SK Prime glede na vsebino programa načeloma sodi v paket stotih programov, veliko pa je odvisno od cene, ki jo bodo za svoj program zahtevali. Kakšna je ta cena, je poslovna skrivnost. V T2 so pojasnili, da se tovrstne pogodbe sklepajo individualno, zato glede pogojev za konkurenčne ponudnike nimajo informacij.