Z izgubo je namreč leto zaključila manj kot desetina velikih "tujih" družb, ki jim je lani uspelo ustvariti več kot 50 milijonov evrov prihodkov (skupno jih je 54). Medtem ko je okoli 57.800 velikih, srednje velikih, malih in mikro družb na vsakih 100 evrov prihodkov doseglo povprečno le 0,6 evra dobička, pa se lahko na drugi strani Simobil, Danfoss Trata, Hella Saturnus, Carrera Optyl, Lek, BSH Hišni aparati in še nekaj drugih družb pohvalijo s skoraj desetodstotno ali celo višjo dobičkonosnostjo prihodkov. To pomeni, da jim vsakih 100 evrov prometa prinese več kot deset evrov.

Raje dobiček kot prihodki

Tudi sicer je zelo pomenljiv podatek, da "tuje" družbe veliko bolj kot obseg prihodkov zanima ustvarjanje dobička.

Le 50 največjih družb v tuji lasti je namreč "krivih" za več kot 300 milijonov evrov celotnega čistega dobička, pridelanega v našem gospodarstvu, v primerjavi z letom 2010 pa jim ga je uspelo zvišati za debelo tretjino. Tako je mogoče sklepati, da njegovo učinkovitost dvigajo predvsem tuji vlagatelji. Iz podatkov Ajpesa namreč jasno izhaja, da so (delujoče) slovenske družbe lani povečale neto čisti dobiček natanko za tretjino, na 457 milijonov evrov. Po javno dostopnih podatkih gre veliko večino prirasta pripisati ravno družbam v večinski lasti tujcev, ne nazadnje pa so te tako lani kot predlani ustvarile več kot dve tretjini celotnega neto čistega dobička našega gospodarstva.

Ob tem velja izpostaviti BSH Hišne aparate, ki je čisti dobiček početveril na 31 milijonov evrov, ljubljanski Lek, ki ga je povečal za 54 odstotkov, na slabih 74 milijonov evrov, "avstrijski" Simobil, ki mu ga je uspelo zvišati za okroglo tretjino, in železarja Acroni in Metal Ravne, ki sta ga zvišala z 1,5 na sedem milijonov evrov oziroma s 3,8 na 9,1 milijona evrov.

Za razliko od dobičkov pa je obseg prihodkov družb v večinski tuji lasti lani zrasel manj od povprečja. Če so družbe, ki so bazi Ajpes razkrile poslovne rezultate, povečale prihodke v povprečju za osem odstotkov, pa jih je največjim družbam v tuji lasti uspelo zvišati "le" za pet odstotkov. Velik del k slabšemu izkupičku sta prispevali novomeška tovarna Revoz in tovarna Godyear Dunlop Sava Tires iz Kranja, ki sta iz različnih razlogov skupaj beležili več kot 300 milijonov manjše prihodke glede na leto 2010.

Kliknite na graf in si ga oglejte v povečani obliki

Lek še naprej prvak pri izplačevanju dividend

Tako kot v prejšnjih letih pa so vlagatelji, ki so v naše kraje prišli iz Avstrije, Nemčije, Francije, Italije, Švice, Nizozemske, ZDA in drugod po svetu, dobili bogate dividende.

Ponovno so si izplačali približno toliko dobička, kot so ga njihove slovenske naložbe ustvarile leto prej, tudi lani pa je povprečje skazil švicarski Novartis. Kot smo poročali v Dnevniku, si je iz Leka resda izplačal 50 milijonov evrov, kolikor znaša dobiček za leto 2010. K temu pa je treba prišteti še 200 milijonov evrov, ki jih je "našel" v kapitalskih rezervah Leka. Do danes si je tako Novartis že praktično povrnil prevzem izpred desetih let, da ne omenjamo še transfernih cen. Do lastnikov so bili darežljivi tudi Goodyear Dunlop Sava Tires (20 milijonov evrov), Hella Saturnus (15 milijonov evrov), Količevo Karton (12 milijonov evrov), Danfoss Trata (11 milijonov evrov), Simobil (deset milijonov evrov) in še ducat drugih družb. Skupno so lani po naših izračunih izplačali 350 milijonov evrov.

Kolikšen del denarnega toka so pred tem namenile za nove naložbe oziroma širitev proizvodnje in obnovitev obstoječe, še ni znano, saj okoli polovica družb (še) ni javno objavila letnega poročila za leto 2011. Zato pa so tiste, za katere je že znano, svoje investicije krepko zvišale, po grobih ocenah kar za četrtino. Omenimo le Količevo Karton, ki jih je povečal za sedemkrat, na 32 milijonov evrov, Simobil, ki je investiral 17 odstotkov več, in Odelo Slovenija, ki je za naložbe namenil 72 odstotkov več sredstev oziroma skoraj 11 milijonov evrov.