Da je poslanec v svoji magistrski nalogi, ki jo je uspešno zagovarjal na mariborski pravni fakulteti, prepisoval, je pokazala analiza mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri), Ambrožič pa se z ugotovitvami očitno ne strinja.

Analiza je po besedah profesorja dr. Milana Ojsterška z mariborske Feri pokazala, da je iz tuje diplomske naloge prepisanih skoraj 22 odstotkov nekaj več kot 300 strani dolge magistrske naloge. Ali povedano drugače, poslanec Ambrožič naj bi prepisal dobrih 93 odstotkov skoraj 40-stranske diplomske naloge diplomantke ljubljanske ekonomske fakultete. "Analizo smo opravili na prošnjo novinarjev Večera," je povedal Ojsteršek in dodal, da se tovrstne analize sicer običajno opravljajo z manj zahtevnimi programi, v tem primeru pa so jo naredili v programu, ki so ga na Feriju izdelali sami.

"Nikakor ne pristajam na tezo, da je moje magistrsko delo plagiat, saj je nastajalo v daljšem časovnem obdobju, od leta 2002 do 2008. Takrat sem magistriral in naloga je šla tudi čez vse ustrezne postopke na moji matični fakulteti," se je včeraj pred novinarji zagovarjal Ambrožič. Ostro pa se je na novico odzval poslančev šef, predsednik PS Zoran Janković: "Priznam, sem izjemno zaskrbljen. Ne bomo cincali, naša odločitev bo padla naslednji teden na svetu stranke." Kaj bodo sklenili, Janković ni želel razkriti, naj pa omenimo, da v primeru, da Ambrožiča izključijo iz poslanske skupine PS, lahko skupaj s še dvema nepovezanima poslancema Simčičem in Ivanom Vogrinom (nekdaj poslancem Državljanske liste) ustanovijo poslansko skupino, s tem pa bi pridobili pripadajoče, predvsem finančne ugodnosti.

A je ob napovedi hitrega ukrepanja prvak PS še dejal, da bodo pred dokončno odločitvijo o Ambrožičevi usodi na mariborsko pravno fakulteto naslovili vprašanje, kaj menijo o tem primeru. Pismo pa bodo poslali tudi na Feri, od katerih po besedah Jankovića želijo izvedeti, "kaj oni s tem sporočajo".

Namesto magister kmalu le še diplomant?

Kot kaže, pa Jankovićevi odgovora z mariborske pravne fakultete tako hitro ne bodo prejeli. "Sprožili bomo ustrezen postopek. Ta poteka tako, da senat imenuje tričlansko komisijo in preveri, ali je delo res plagiat. O ugotovitvah nato poročajo senatu, ta pa lahko, če je delo plagiat, odvzame znanstveni naslov. Kakšni bodo izsledki, v tem trenutku še ne morem soditi," pojasnjuje dekan mariborske pravne fakultete dr. Saša Prelič.

Dekan je napovedal, da bo senat sklical v najkrajšem možnem času: "Imamo interes, da se ta primer razreši kolikor se da hitro, sem pa prepričan, da ima gospod (poslanec Ambrožič, op. p.) istega." Če se izkaže, da je poslanec res prepisoval, to po besedah Preliča ni problem institucije, temveč posameznika. "Mentor ne more imeti vsega, kar je dostopno na spletu, v glavi. Gospod je imel mentorja z naše in somentorja z druge univerze. Ne vem pa, v katerem delu magistrske naloge naj bi prepisoval. To je okoliščina, ki jo moramo še raziskati. Ni pa to relevantno, saj ne vpliva na končno oceno," je povedal Prelič.

Statut Univerze v Mariboru ne predvideva odvzema diplomske in magistrske naloge, zato bodo po Preličevih napovedih v tem primeru smiselno uporabili določbe, ki se navezujejo na odvzem doktorata. Podoben primer so imeli na ljubljanski pravni fakulteti pred nekaj leti, ko statut ljubljanske univerze še ni predvideval odvzema magistrske ali diplomske naloge, temveč le odvzem doktorske disertacije. "Prišlo je do zapletov, upravno sodišče nam je primer dvakrat vrnilo, ker so imeli drugačne poglede na to, kako analogijo smiselno uporabiti za odvzem magistrske naloge," nam je pojasnil profesor na ljubljanski pravni fakulteti dr. Rajko Pirnat. Zaplet so kasneje uspešno rešili, odvzem magisterija je postal pravnomočen. Tovrstnih težav po Preličevih zagotovilih na mariborski kolegici ne pričakujejo, Pirnat pa upa, da bodo pogledali njihov primer in se iz njega poučili, kakšne težave lahko nastanejo.

Težavni nemščina in srednja šola

Parlament tega sklica sta pretresala že dva primera spornega pridobivanja izobrazbe. Poslanec največje vladne stranke SDS Branko Marinič je bil na prvi stopnji obsojen, a se je pritožil na višje sodišče. Kranjska sodnica je namreč konec aprila odločila, da poslanec pred sedmimi leti izpita iz nemškega jezika ni opravljal sam, temveč ga je namesto njega želel opravljati nekdo drug. Dosodila mu je pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta, ob razsodbi pa je Marinič povedal, da se ne čuti krivega, in napovedal pritožbo na višje sodišče. Iz SDS so takrat tudi sporočili, da bodo z dokončnim komentarjem počakali na pravnomočnost sodbe.

Izključitev iz stranke DeSUS pa je zaradi domnevno ponarejenega srednješolskega spričevala doletela zdaj samostojnega poslanca Ivana Simčiča, ki se je s spornim spričevalom vpisal na ljubljansko filozofsko fakulteto in na njej uspešno zaključil študij. Krivde mu po sodni poti niso mogli dokazati, saj je primer že zastaral. In ravno Simčičev primer je bil, kot nam je pred časom potrdil Pirnat, eden glavnih "krivcev", da so se na ljubljanski univerzi odločili za spremembo statuta. Po slednjem, ki velja že skoraj dva meseca, je mogoče poleg doktorskih disertacij in magistrskih nalog namreč odvzeti tudi diplome in preostale strokovne nazive.