Če rušenje tudi več kot 700 let starih cerkva in utrdb, ni presenetljivo, je toliko bolj sumljivo uničenje številnih proizvodnih hal v industrijskih conah v okolici Modene. Ker so mnoge hale, tudi tisto, ki je v kraju San Felice sul Panaro pod seboj pokopala tri delavce, zgradili nedolgo nazaj, so italijanski preiskovalni organi že napovedali preiskave. Med sindikati, delodajalci in vlado se je že vnel besedni boj o kakovosti gradnje teh objektov. Ministrica za delo Elsa Fornero je izpostavila, da takšni objekti v tujini potrese vzdržijo, iz delodajalskih vrst se branijo, da so bili objekti zgrajeni v skladu z zakonodajnimi zahtevami, sindikalni predstavniki pa ugotavljajo, da so inšpektorji slabo opravili delo pri ugotavljanju stabilnosti objektov po prvem potresu.

Vlada je za financiranje odprave posledic potresa v eni industrijsko najbolj živahnih italijanskih pokrajin med drugim za dva centa zvišala trošarine na pogonska goriva. Ukrep bo veljal do konca leta, na ta način pa naj bi zbrali okoli pol milijarde evrov sredstev. Svoje bodo morale prispevati tudi banke. Vlada jih je namreč "prisilila", da začasno zamrznejo odplačevanje obrokov stanovanjskih posojil za tiste, ki jim je potres poškodoval nepremičnino. Rim računa tudi na pomoč EU.

Nadaljujejo se tudi polemike okoli ugibanj, da je za potrese krivo iskanje plina na prizadetem območju. Iz enega od italijanskih energetskih združenj Federpetroli so včeraj sporočili, da vrtanje za plinom ni nikakor povezano s potresi. Takšnih povezav v dolgoletni zgodovini iskanja energentov še niso ugotovili, so zagotovili.

Abbo Preo, eden od aktivistov, ki se že dlje časa borijo proti postavljanju plinarne v bližini San Feliceja je zaskrbljen, ker vlada še vedno ni zagotovila, da bo projekt ustavila. "Proti projektu so se do zdaj izrekli tako občina kot pokrajinska oblast, vlada pa zdaj pravi, da bo projekt še enkrat preučila. To še ne pomeni, da ga bo ustavila," nam je dejal Preo in dodal, da so se nadnje nedavno spravili z ukinitvijo spletne strani, na kateri se borijo proti projektu. "Zvlekli so nas celo na sodišče," je še dejal Preo.