V nacionalne programe je cepljenje proti okužbam s HPV uvedlo 29 držav, od tega 18 evropskih. Samo štiri od teh držav so se odločile za dvovalentno cepivo, v preostalih cepijo s štirivalentnim. Uradno sta dvo- in štirivalentno cepivo proti HPV v EU odobreni za preprečevanje predrakavih sprememb materničnega vratu in raka materničnega vratu. Štirivalentno cepivo je dodatno registrirano še za preprečevanje predrakavih sprememb zunanjega ženskega spolovila in nožnice ter za preprečevanje genitalnih bradavic pri ženskah in moških. Po podatkih naše zdravstvene blagajne samo kreme za zdravljenje genitalnih bradavic stanejo na leto okoli 200.000 evrov.

Za cepljenje, ki ga sicer plača država, a ni obvezno, se je pri nas v prvem letu odločila malo manj kot polovica osnovnošolk oziroma njihovih staršev, v drugem letu pa že 55 odstotkov. Podoben rezultat beležijo tudi v drugih evropskih državah, razen v Angliji, kjer je bila precepljenost, predvsem zaradi izjemno načrtovane informativne kampanje, že v prvem letu 90-odstotna.

Prim. doc. dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja RS pravi, da smo v Sloveniji z doseženimi rezultati zadovoljni, saj število cepljenih deklic vsako leto narašča. Prav tako se ji zdi, da je bilo neobvezno cepljenje prava odločitev, saj se v državi za obvezno cepljenje odločimo, kadar gre za bolezen, ki je z drugimi ukrepi ne moremo preprečiti, na primer za vse bolezni, ki se širijo po respiratorni poti.

Že pred časom so na možnost, da bi v programu s štirivalentnim cepivom zaščitili tudi dečke (kot npr. v Avstraliji), opozarjali iz Urada za enake možnosti. Kot je povedala Kraigherjeva, dečkov doslej v program niso mogli vključiti, ker cepivo, čeprav je dokazano varno in učinkovito, še ni registrirano za te namene. Za preprečevanje analnega raka ga je sicer leta 2010 že registriral ameriški vladni urad za zdravila (FDA). Zato tudi na IVZ menijo, da "bo v prihodnje treba z javnozdravstvenega vidika in zasledovanja enakih možnosti v rutinski program vključiti oba spola".

Letos so dvovalentno za štirivalentno cepivo zamenjali npr. na Švedskem in v Angliji, od koder je doma celo proizvajalec dvovalentnega cepiva. Tudi v Angliji so cepivo izbrali s postopkom javnega naročanja. Medtem ko imajo dvovalentno cepivo Nizozemci, so se za možnost izbire odločili v Nemčiji in Belgiji. Še vedno pa velja, da je cepljenje najučinkovitejša zaščita pred morebitno izpostavljenostjo okužbi s HPV, do katere pride s prvimi spolnimi stiki.