Po Pličaničevih besedah se bodo v petek skupaj sestale vse tri podskupine pod vodstvom ministra za delo Andreja Vizjaka. To naj bi bil tudi zadnji dan pogajanj, je dejal Pličanič in izrazil upanje, da se bodo tudi kaj dogovorili. Manevrskega prostora pri plačah praktično ni, saj vlada pri znižanju plač ne more popustiti. Kot je pojasnil minister, pa so nekatere druge možnosti, pri katerih bi pogajalci lahko prišli skupaj.

"Upam, da se bodo sindikati zavedli situacije in sklenili dogovor"

"Upam, da se bodo sindikati zavedli situacije in sklenili dogovor, da to končamo in gremo v druge projekte, ki nas čakajo in ki jih v treh tednih pogajanj nismo mogli začeti, pa so tudi pomembni za našo državo in za to, da pridemo iz krize," je dejal Pličanič.

Prihranek 800 milijonov evrov, kolikor prinašajo varčevalni ukrepi v zakonu za uravnoteženje javnih financ, je samo nekaj, kar nam bo omogočilo, da zadihamo, je minister spomnil na besede premiera Janeza Janše. Izpeljati pa je treba še druge reforme, da bi Slovenijo pripeljali iz krize, je izpostavil minister.

Štrukelj: To je bil zadnji predlog

Branimir Štrukelj je pred pogajanji kot glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) danes pojasnil, da je bil to zadnji predlog in Svizovi pogajalci od tu naprej nimajo več mandata. Opozoril je na pripombe zakonodajno-pravne službe DZ k zakonu za uravnoteženje javnih financ, ki so spisane na 48 straneh, kar da govori o kakovosti tega zakona.

Po njegovem mnenju je najbolje, da poslanci zakona ne izglasujejo, "kajti to bo končalo tako na mednarodni organizaciji dela kot pri Evropski komisiji in bo verjetno predmet referendumskega odločanja". Štrukelj se je ob tem ponovno zavzel za podaljšanje zamrznitve plač do konca leta. "To je najrazumnejša odločitev v tem trenutku, vse ostalo bo za državo slabše, vlada bo morala v celoti prevzeti krivdo za to, kajti jasno je, da se na tak način v Srednji Evropi ne da posegati v plače, v socialno državo in v javne storitve," je poudaril.

Zakon je unikum, ker je v enem zakonu urejena vrsta vprašanj, ki se nanašajo na veliko drugih zakonov, je na očitek odgovoril Pličanič. Pripombe zakonodajno-pravne službe DZ so po ministrovih besedah nomotehnične narave, kar "se da hitro uskladiti". Kot je pojasnil, je zaradi hitenja pri pisanju zakona prišlo do nekaterih nedoslednosti.