Mariborski kriminalisti so ovadili skupno 19 oseb in jih osumili storitve 31 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meja ali ozemlja države, zoper osmerico pa je preiskovalni sodnik prejšnji torek odredil pripor. Članov hudodelske združbe, ki jo je iz Maribora organiziral in usmerjal 49-letni državljan Kosova Zumber Shala, pa je bilo očitno še več; v Avstriji so namreč priprli štiri osebe, na Hrvaškem pa eno.

"Državljani Turčije so hudodelski združbi za prevoz plačevali od 4000 od 5000 evrov, občasno tudi več," je včeraj pojasnil Robert Munda, vodja mariborskega sektorja kriminalistične policije. Pot proti državam Evropske unije, največkrat v Nemčijo in Italijo, se je zanje praviloma začela z letom do Črne gore, Srbije ali Makedonije. Od tam so z vlakom ali z avtobusom odpotovali do Zagreba in s taksijem naprej do Varaždina. Hrvaški državljan in dva slovenska državljana so tujce nato z avtomobili prepeljali čez zeleno mejo v Slovenijo, kjer so jih drugi "prevozniki" odpeljali v Avstrijo ali Italijo in naprej do ciljnih destinacij. "V času zbiranja obvestil je združba nezakonito spravila v Evropsko unijo najmanj 94 tujcev, s čimer so pridobili za najmanj 376.000 evrov protipravne premoženjske koristi," je dejal Munda.

Poleg tega so v hišnih preiskavah pri štirih članih združbe zasegli skoraj 27 kilogramov konoplje in 103 sadike s skupno težo 8,28 kilograma, med hišnimi preiskavami na Dolenjskem pa so odkrili že omenjeni prostor, v katerem je gojil mamila bivši soprog mirnske podžupanje Barice Kraljevski iz Gorenje vasi. Osumljence (med njimi ni podžupanje) so ovadili zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Pri nekaterih članih združbe so našli še več kosov orožja in streliva ter denar, ki naj bi bil pridobljen s tihotapljenjem ljudi. Med pregledom enega izmed zaseženih računalnikov pa so kriminalisti naleteli tudi na pedofilsko pornografsko gradivo, zato so lastnika računalnika ovadili še zaradi posedovanja tovrstnega gradiva.