Zamolčali so tudi imena odgovornih oziroma tistih, ki so projekt odobrili, pa čeprav po ugotovitvah UVK sploh niso imeli narejenih ustreznih stroškovnih izračunov. Konkurenti, ki so proti Telekomu že vložili zajetne odškodninske tožbe ali pa o tem še razmišljajo, pa konec postopka pred UVK, ki je trajal dolga tri leta, pozdravljajo.

Medtem so v Telekomu, ki je pri praktično vseh sodnih postopkih do sedaj izkoristil vsako možnost pritožbe oziroma revizije, prepričani, da bodo to dokazali v postopku zoper odločbo UVK. "Telekom posluje skladno z veljavno zakonodajo in s paketom Itak Džabest ni kršil pravil varstva konkurence, kar je z ekspertizami priznanih domačih in tujih strokovnjakov dokazoval v postopku pred UVK. Prepričani smo, da bomo to dokazali v sodnem postopku zoper odločbo UVK," so povedali v Telekomu.

Če bo UVK ubranil Telekomovo pritožbo na vrhovnem sodišču, bo sledil prekrškovni postopek, najvišja kazen, ki jo lahko regulator izreče zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje, pa je deset odstotkov letnega prometa družbe v zadnjem letu. Telekomu oziroma odgovornim za uvedbo paketa Itak Džabest pa za vratom ne visijo le tožbe - Simobil zahteva 286 (in ne 413, kot smo včeraj napačno poročali), Tušmobil pa 86 milijonov evrov -, ampak tudi morebitne kazenske ovadbe.

Kazenski zakonik namreč od konca leta 2008 naprej zlorabo monopolnega položaja, ki ima za posledico veliko premoženjsko škodo za drugo podjetje, kvalificira za kaznivo dejanje. "Do tega trenutka policija ni bila obveščena, da gre za uradno pregonljivo dejanje. V primeru obstoja morebitnih razlogov za sum, da gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in v primeru potrditve, pa bo ukrepala v skladu z zakonskimi pooblastili," so nam včeraj povedali na policiji. Odgovorne na Telekomu lahko doleti zaporna kazen od šestih mesecev do petih let. Takrat še Mobitel je sicer kot glavni izvršni direktor vodil Klavdij Godnič.

Kot smo poročali, je UVK v odločbi ugotovil, da so v Telekomu kršili zakon, saj so vse do julija 2010 ponujali paket Itak Džabest po cenah, s katerimi niso mogli pokriti vseh stroškov. Po naših zanesljivih informacijah je skušal Telekom regulatorja prepričati, da cene paketa niso predatorske in v podkrepitev tega predložil analize mednarodnih svetovalnih hiš, vendar je UVK z lastnim izračunom potrdil prav nasprotno. Ko je Mobitelu poleti 2010 posredoval povzetek relevantnih dejstev, v katerem ugotavlja kršitev zakonodaje, je ta sicer pod pritiskom povišal cene paketa, vendar urad postopka ni ustavil.

tomaz.modic@dnevnik.si