Jutri bodo poslanci najprej sprejeli akt o razpisu referenduma o družinskem zakoniku. Ta bo verjetno 25. marca, ko bodo v Ljubljani nadomestne županske volitve. Zatem bodo poslanci razpravljali in glasovali o listi ministrov ter takoj tudi potrdili imena sedmih novih poslancev, ki bodo v poslanskih klopeh nadomestili kolege, ki bodo imenovani za ministre.

Pri tem ni pričakovati večjih zapletov, drugače pa bo v torek, ko je predvideno glasovanje o Virantovem predlogu, da generalna sekretarka državnega zbora tudi v tem mandatu ostane Mojca Prelesnik. Po Virantovem mnenju je Prelesnikova profesionalka, sposobna zagotavljati politično nevtralnost in je to funkcijo doslej tri leta dobro opravljala. S tem pa se očitno ne strinjajo v SDS.

SDS je pred sedmimi leti, ko je prišla na oblast, tedanjo generalno sekretarko zamenjala že na prvi seji parlamenta. Na njeno mesto je postavila dotedanjega sekretarja poslanske skupine Lovra Lončarja. Tokrat pa vodja poslancev SDS Jože Tanko meni, da ne gre hiteti, čeprav je poslovniško določen rok 30 dni po ustanovni seji parlamenta že krepko mimo.

Na kolegiju je Tanko najprej zahteval, da se Prelesnikova, tako kot kandidati za ustavne sodnike ali za guvernerja BS, predstavi poslanskim skupinam. V tej zahtevi so se mu pridružili tudi v SLS, NSi in DeSUS. Po pojasnilu, da jo poslanske skupine že dobro poznajo, je Tanko le razkril, da gre res za kontinuiteto, vendar kontinuiteto "problemov, ki so se pojavili pri servisiranju poslancev državnega zbora v prejšnjem mandatu".

Za katere probleme je šlo, ni povedal. Javno se ve, da je enega od sporov povzročilo to, da Prelesnikova ni hotela priznati stroškov (dnevnic, potnih stroškov) poslanski skupini SDS, ko je ta hodila na (strankarske) obiske po regijah.

Virant je na seji kolegija zatrdil, da od predloga za Prelesnikovo ne bo odstopil. Sodeč po razmerju v kolegiju, ko za to, da se ta točka sploh uvrsti na dnevni red te izredne seje, niso glasovali v SDS, SLS, NSi in DeSUS, je mogoče sklepati, da bo Prelesnikova na zasedanju zbora v torek kljub morebitnemu nasprotovanju omenjenih koalicijskih strank s pomočjo glasov poslancev Virantove liste in opozicije vendarle dobila večino. Omenjeni nasprotniki imajo (brez dveh glasov poslancev manjšin) namreč samo 42 glasov. Če se bo to res zgodilo, bo to prvi glasovalni poraz nove koalicije že na začetku vladanja.