Del zemljišča na nekdanjem območju Delamarisa ob izolskem pristanišču bo tako v prihodnjih mesecih dokončno pristal v lasti nekdanjega predsednika uprave Delamarisa Vojka Maverja in nekdanjega predsednika nadzornega sveta Loredana Glaviča. Sodišče je namreč na predlog podjetja Riba, nekdanjega največjega delničarja Delamarisa, ki je zdaj v lasti Maverja in Glaviča, pred dnevi začelo postopek vpisa hipoteke v višini 910.000 evrov na treh parcelah v skupni velikosti več kot 5000 kvadratnih metrov.

Maver in Glavič do Delamarisovega zemljišča

Gre za parcele na območju projekta Urbana prenova Izole (njegov "oče" je nekdanji vodja službe državne varnosti Janez Zemljarič), ki jih je Vegrad tik pred predlanskim stečajem prenesel na podjetje JMCC. Kot je znano, je Vegrad poleti 2007 večinski paket delnic Delamarisa odkupil prav od podjetja Riba, Maverja in Glaviča. Za družbo, ki je imela v lasti 38.000 kvadratnih metrov zemljišč ob morju, mu je uspelo iztržiti relativno ugodno ceno (13,5 milijona evrov), kar je razjezilo male delničarje Delamarisa.

Vrnimo se k podjetju JMCC. To je po več preprodajah že lani jeseni pristalo v rokah novoustanovljene Glavičeve družbe Sur, za kar je ta plačala 890.000 evrov. A zemljišče v lasti JMCC je bilo že pred tem obremenjeno tudi z milijonsko hipoteko, ki jo je nanj vpisala prejšnja lastnica JMCC Jasna Mihelj - Coustaury, sicer soproga nekdanjega direktorja Vege Juliena Coustauryja. Iz dostopnih listin je zdaj mogoče razbrati, da bo JMCC z novim posojilom, ki ga je najel pri Ribi, poplačal veliko večino posojila, ki ga je lani najel pri Mihelj-Coustauryjevi. Ker JMCC nima lastnih finančnih virov, to posledično pomeni, da se bo kot lastnik zemljišča najkasneje prihodnje leto, ko zapade novo posojilo, vknjižila Riba. Povedano preprosteje: Maver in Glavič bosta s poplačilom dolga do Mihelj-Coustaryjeve dokončno postala lastnika zemljišča, ki ga bosta lahko v prihodnjih letih brez težav prodala morebitnemu investitorju na lokaciji v središču Izole. Vrednost omenjenega zemljišča sicer Gurs ocenjuje na slaba dva milijona evrov.

Maver na obeh koncih preprodajnih verig

Krog poslov, ki smo jih v prejšnjem tednu podrobno opisali v Dnevniku, bo tako sklenjen.  Spomnimo, potem ko so Riba, Maver in Glavič Vegradu prodali večinski paket delnic Delamarisa, je ta iz družbe oddelil dejavnost predelave rib, v bilancah izolske družbe z novim imenom Vedela pa obdržal le zemljišče. Tako del zemljišč kot dejavnost so v Vegradu odprodali prek več vmesnih členov, pri čemer je v obeh preprodajnih verigah mogoče zaslediti vmesne lastnike, ki so tako ali drugače povezani z Mirom Senico, vse več informacij pa nakazuje na to, da so zadnji členi v teh verigah osebe, ki so Vegradu leta 2007 relativno ugodno prodale Delamaris.

Že v četrtek smo tako v Dnevniku razkrili, da je Delamarisova dejavnost po verigi preprodaj prek Jožeta Anderliča in spet Jasne Mihelj - Coustaury končala v lasti družbe Pivka Perutninarstvo, da je 4,5 milijona evrov kupnine končalo na računu neznane fizične ali pravne osebe in da je v pogajanjih pri zadnji prodaji delnic sodeloval tudi Vojko Maver. Ta za komentarje sicer ni dosegljiv. Prav tako velja opozoriti, da je nekdanji predsednik nadzornega sveta Ribe Bojan Kenda - naključno ali ne - leta 2009 postal zastopnik podjetja Amanita, prek katerega je Pivka Perutninarstvo prevzela Delamaris.

Kupnina ni ena, ampak jih je več?

Vse našteto več kot dopušča možnost, da je iztržek od prodaje Delamarisovih delnic v letu 2007 dejansko predstavljal le del končne "kupnine" pri prodaji družbe in da so osebe iz kroga Mira Senice Maverja in Glaviča poplačale tudi prek kasnejših poslov. Ključno vprašanje v zgodbi je, ali in kaj so za to prejele v zameno. Poleg razlik v cenah, ki jih je mogoče opaziti pri preprodajah Delamarisovih zemljišč in dejavnosti predelave rib, je odgovor na to vprašanje zelo verjetno povezan tudi s 1,35-milijonsko provizijo, ki jo je Vegrad leta 2007 pri nakupu Delamarisa nakazal podjetju Bužekijan, lastniku luksuzne kmetije nad Izolo. To je kasneje, kot smo že poročali, prešlo v last Jožeta Anderliča, enega od preprodajalcev Delamarisove ribje dejavnosti, in nato končalo pod okriljem ene od družb Predraga Šinika, na katerega je Vegrad predlani prenesel tudi del Delamarisovih zemljišč, ki so danes de facto že v lasti Maverja in Glaviča.

Nekdanji solastnik Globalinvesta zdaj član uprave Telekoma

Polovični lastnik podjetja Globalinvest, ki je podjetju JMCC posodilo dober milijon evrov, je bil do aprila 2010 Marko Boštjančič, ki je v času vlade Boruta Pahorja postal član uprave Telekoma. Boštjančič je po trditvah naših virov nekdanji življenjski sopotnik Jasne Mihelj - Coustaury,  pred leti pa je bil prek podjetja Mibo komunikacije eden od dobaviteljev Vege. Glavnino od milijonskega posojila je Globalinvest  Mihelj-Coustaryjevi posodil oktobra 2010, ko je bila slednja že edina družbenica  in  direktorica podjetja JMCC.

primoz.cirman@dnevnik.si sebastjan.morozov@dnevnik.si