Koprski protesti so del za današnji dan napovedanih globalnih protestov proti nasilju finančnega kapitalizma, ki so se začeli 17. septembra v ZDA, in sicer z neuspešnim poskusom "zasedbe" Wall Streeta.

Demonstracije proti nasilju finančnega kapitalizma v 1300 mestih po svetu

Protestniki so se kasneje preselili v park Zuccotti, kasneje pa so se jim pridružili tudi sindikati in posamezni Američani, ki izražajo nezadovoljstvo nad sistemom, ki rešuje finančne korporacije, ki so povzročile krizo.

Protestniki v Kopru so z različnimi transparentni, npr. "Bankir leze, banka gre, kamor pride vse požre!", "politika + kapital = naša beda", "šakalom Slovenije lisice!", "Kdor seje bedo, žanje bes!", "Pravice so izborjene, ne podeljene!", opozarjali na po njihovem nepravično prerazporeditev bogastva in potrebo po spremembi sistema.

Varnostniki banke so na koncu le popustili

Nekateri od protestnikov so pozivali tudi k bojkotu bližnjih predčasnih parlamentarnih volitev. "S tem bi dosegli, da se formirajo nove stranke, ki bi ščitile interes delavskega razreda in ki bi pomagale, da pride do prave demokracije," je svoje razloge pojasnil aktivist Stojan Bubonja. Z bojkotom bi namreč pokazali, "da nobena stranka v Sloveniji nima avtoritete, da bi lahko prišla na oblast, ker so vsi enaki in vsi imajo svojega gospodarja".

Drug protestnik, ki je želel ostati neimenovan, pa je poudaril, da želijo socialo za vse, uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka ter izbris položnic in rtv-prispevka. "Davkov že tako plačujemo preveč. Za to, kar plačujemo, pa bi lahko imeli vse zastonj," je pojasnil.

Petan: Nisem kapitalist, kapitalizma v Sloveniji sploh nimamo

Na mirnih protestih je bilo moč opaziti tudi nekatere vidne predstavnike javnega življenja na Obali, kot na primer poslanca Zares Franca Jurija, kantavtorja in kulturnega delavca Draga Misleja - Mefa ter kandidata za rektorja Univerze na Primorskem Darka Darovca.