Iz zavetišča za prostoživeče živali na Muti so ga člani mednarodne organizacije Štiri tačke s posebnim avtomobilom v transportni kletki odpeljali proti Romuniji, kjer bo v zavetišču za osirotele medvede dve do tri leta v programu odvajanja od človeka.

Srečku, kot kaže, res ne bo nič hudega, saj bo v romunski pokrajini Harghita bival na treh hektarjih naravnega okolja v družbi 15 mladih medvedov. Z njimi se bo lahko igral, hkrati pa bo deležen primerne oskrbe. V primeru uspešne rehabilitacije bo - kot je pojasnil lastnik zavetišča na Muti in veterinar Zlatko Golob - ponovno premeščen v slovenske gozdove. Medved je namreč last države, zato je označen s slovensko kodo in identifikacijsko številko, ki ga spremlja tudi na vseh transportnih dokumentih.

Čeprav na celjski policijski upravi še vedno ne morejo potrditi, ali gre dejansko za medveda Srečka - rezultati analize DNK bodo predvidoma znani šele v ponedeljek - veterinar Golob z gotovostjo zatrjuje, da gre za pravega medveda, ker so se, kot pravi, v zavetišču ukvarjali z njim in ga dobro poznajo.

Golob je tudi povedal, da so medveda našli v Kočevski Reki, kjer je presenetil delavce v gozdu pri spravilu lesa. "Ko so ga izpustili v naravno okolje, ni užival svobode, ampak je takoj začel iskati človeka. Zato je pomembno, da v azilu ponovno pridobil prvinske lastnosti medveda, ki jih je izgubil zaradi počlovečenja in druženja z domačimi živalmi," meni Golob.

Na vprašanje, kako komentira izjave družine Logar, da je Srečko pri njem neznansko trpel, je Golob odvrnil, da je največ škode medvedu povzročil ravno človek, ki je neodgovorno ravnal z veliko zverjo.

"Prav to ravnanje in pametovanje lahko medvedu škodita doživljenjsko, saj se lahko zgodi tudi, da bo Srečko celo življenje preživel v ujetništvu. Sicer pa so nas nemški strokovnjaki pohvalili in poudarili, da smo ga primerno nastanili in hranili ter da bodo z nami še naprej sodelovali," je dodal Golob.

Glavni koordinator za medvede v ujetništvu iz organizacije Štiri tačke Patrick Boncourt pa je povedal, da bo stroške namestitve medveda za naslednja tri leta poravnala fundacija oziroma njeni donatorji.