Preiskovalna sodnica je pripor odredila za 24 ur, pa so pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Policija je osumljenca ovadila umora iz koristoljubja, za kar je predvidena kazen med 15 in 30 leti zapora, in za poskus preprečitve uradnega dejanja, je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj.

Ukradla 1600 evrov

Kot je pojasnil Japelj, sta se osumljenca v torek okoli 14. ure pripeljala z belim golfom z zatemnjenimi stekli v Kresnice in si ogledovala pošto. 24-letni voznik, ki si je za to priložnost sposodil družinski avto, je vstopil v pošto in začel plačevati položnice, nekaj minut kasneje je na pošto, kjer je za okencem sedela Anica Likovič, vstopil še njegov pajdaš, 26 let star Blaž Ereiz, oborožen s pištolo. Ereiz je doma iz Litije, vendar ni nikjer prijavljen. Poštno uslužbenko je z enim strelom smrtno zadel. Roparja sta nato z belim golfom in s plenom 1600 evrov izginila s krvavega prizorišča. Med begom proti Ljubljani je avto posnela tudi nadzorna kamera.

V sredo popoldan so policisti izsledili iskano vozilo in tudi 24-letnega Ljubljančana, ki je dejanje že priznal. V četrtek pa so v enem od lokalov na Kolodvorski ulici v Ljubljani v bližini železniške postaje opazili tudi Blaža Ereiza, čigar opis so policisti že posredovali medijem. Ko je Ereiz opazil polciste jim je zagrozil s pištolo in začel bežati. Eden od pilicistov je izstrelil opozorilni strel, Ereiz je v bližnjem parku je odvrgel pištolo in stekel proti železniški postaji. Med begom mu je sledil policist na motorju, ki je pri tem padel in se laže poškodoval. Pred vhodom na železniško postajo so domnevnega roparja policisti dohiteli, zbili in tla in vklenili. Tja so napotili več patrulj (deset policistov), ker so Ereiza ocenili kot nevarnega in nepredvidljivega.

Načrtovala več kot le en rop

Osumljena sta kaznivega dejanja umora iz koristoljubja, Ereiz pa še poskusa kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Storilca sta rop očitno načrtovala in to ne le enega. Že zjutraj v torek sta se namreč pojavila v prostorih pošte v Divači in prav tako z grožnjo od uslužbenke izsilila 370 evrov. Če imata na vesti še kakšno podobno kaznivo dejanje, pa policisti še preiskujejo.

Morilskega roparja policisti vklenili pred ljubljanskim kolodvorom

Osebo, ki so jo policisti prijeli kot prvo, je policija poprej obravnavala dvakrat, in sicer zaradi posesti prepovedane droge. Druga oseba, ki so jo prijeli v četrtek, pa je bila že trikrat obsojena zaradi več kaznivih dejanj.

Japelj je posebej pohvalil policiste in kriminaliste, saj so po njegovih besedah tokrat postorili še "več kot se od njih pričakuje".

Požrtvovalnost policistov

Na četrtkovo policijsko akcijo so se odzvali v Sindikatu policistov Slovenije, kjer izrekajo pohvalo vsem policistom in kriminalistom, ki so "ponovno neposredno izpostavili lastna življenja, da bo celotna skupnost lahko živela še naprej relativno varno, država pa vzdrževala pojem pravne države".

"Takšna požrtvovalna dejanja vedno znova dokazujejo, da policist ni in ne more biti le državni uradnik, ampak poklic, od katerega se pričakuje ne samo strokovnost in zakonitost izvajanja nalog, ampak tudi veliko predanosti, požrtvovalnosti in odrekanja," poudarjajo v sindikatu. To naj po njihovih navedbah upošteva tudi vlada, ki "bo morda že danes na mizo dobila zakon o organizaciji in delu policije, ki bo v prihodnje celostno urejal položaj policistov".

V sindikatu še opozarjajo, da ne bodo dopustili "izigravanja socialnega dialoga in poseganja v pridobljene pravice na račun policistov, ki vsakodnevno nosijo naprodaj svoje življenje in zdravje za plačo, ki pri večini ne dosega niti povprečne plače v Sloveniji".

Pošta Slovenije s sindikatoma in svetom delavcev o ukrepih na področju varovanja

Vodstvo Pošte Slovenije je po tragičnem dogodku v Kresnicah, v katerem je življenje izgubila njihova uslužbenka, danes na izredni seji skupaj s sindikalisti in svetom delavcev obravnaval varnostno problematiko. Dogovorili so se za videonadzor in mehansko varovanje na poštah, so sporočili iz Pošte Slovenije.

Podrobneje so spregovorili o že načrtovanih aktivnostih in o predlogu dodatnih ukrepov, med drugim namestitvi videonadzora in mehanskega varovanja na vse pošte, za katere ocenjujejo, da so varnostno najbolj ogrožene, ter sledenja vozil.

S postopki za izvedbo dodatnih varnostnih ukrepov bodo začeli takoj. Pri mehanski zaščiti gre za zvišanje steklenih zapor pred blagajniškim mestom (mehanska zapora do stropa, tako da storilec ne bo imel dostopa preko blagajniškega pulta v prostor), namestitev protivlomne folije na vse steklene površine na poštah (zunanje in notranje), dodatno ojačanje nekaterih vrat v notranjosti pošt, namestitev protivlomnih vrat in podobno.

Povečanje varnosti zaposlenih

Prav tako bodo družbe za zasebno varovanje opravljale preventivne obhode pošt, ki so varnostno bolj izpostavljene. Pošta Slovenije pa bo dodatno fizično varovala tudi prevoze vrednostnih poštnih pošiljk.

Vodstvo Pošte Slovenije je s strani predstavnikov sindikatov prejelo dodatne predloge za povečanje varnosti zaposlenih na poštah ter se dogovorilo, da jih prouči in vključi k že obstoječemu naboru aktivnosti.

Ob tem je generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc prisotne pozval, da s skupnimi močmi pripravijo kar najboljši možni nabor dodatnih predlogov in ukrepov za povečanje varnosti zaposlenih na poštah.