Sodu so dokončno izbila dno neuspešna pogajanja z bankami in večjimi lastniki, umaknil se je tudi tuji strateški partner, ki naj bi zadolženi družbi prinesel nekaj prepotrebnega svežega denarja. Včeraj dopoldne je uprava svojo usodno odločitev najprej pojasnila svetu delavcev in sindikalnim zaupnikom, ob desetih pa še preostalim zaposlenim.

"Pravzaprav smo kar pričakovali, da bo prišlo do stečaja, saj tako ni moglo iti več naprej. Sama upam, da mi bo uspelo najti novo službo, ker sem še mlada, skrbi me za druge, ki jim ne bo lahko. Več kot polovica zaposlenih je starejša od štirideset let, veliko je primerov, ko v Novolesu delata oba zakonca, ki bosta morala še naprej skrbeti zase in za otroke. Zanje bo hudo, zares hudo," nam je povedala mlajša delavka iz okolice Dolenjskih Toplic, ki ni želela razkriti svojega imena. Nekateri so pojasnilo februarja ustoličene nove uprave, da ji v trinajstih tednih delovanja utapljajočega podjetja ni uspelo izvleči iz vode, sprejeli z jokom.

V regiji malo možnosti za zaposlitev

"Bilo je prav dramatično, žalostno. Najhuje je, da se vse napake vodstev vedno lomijo na plečih navadnih delavcev, ki so najmanj krivi. Ni prav, da država ne uvede takšne regulative, ki ne bi dopuščala, da delavci ostajajo brez plač. 510 novih brezposelnih je za ta del Slovenije preveč. Le kje naj v času, ko je Revoz ukinil eno izmeno, ko je Beti likvidirala eno svojih družb s 60 zaposlenimi, ko je v likvidaciji Labod, ti ljudje dobijo delo?" se sprašuje sekretarka pokrajinskega sindikata Majda Marolt.

Ker so se v upanju, da bo nekoč bolje, delavci vrsto let odpovedovali marsičemu in celo z lastnim denarjem pomagali podjetju, v katerem so delali za skromno plačo, ki je za večino le redkokdaj presegla 550 evrov, je povsem razumljivo, da nimajo nobenih prihrankov in da so prej omenjene solze pritekle zaradi nemoči in velike skrbi, kako preživeti. "Ker še vedno nista bili izplačani marčevska in pol februarske plače, ki sta postali predmet postopka zdaj preklicane prisilne poravnave in ker je težko presoditi, kdaj lahko računamo na izplačilo majske, verjetno ni težko verjeti, da nekateri dobesedno nimajo niti za kruh, kaj šele za plačilo položnic," nam je hudo stisko posameznikov opisal Novolesov sindikalni zaupnik Mitja Bukovec.

Na cesto tudi invalidi

Poleg same krovne družbe gre v stečaj tudi hčerinsko invalidsko podjetje Primara, katerega delavci zaradi zdravstvenih omejitev veljajo za še težje zaposljive. Primarin delavec Alojz Kotnik iz Trebnjega meni, da z boljšim gospodarjenjem Novoles ne bi pristal tako nizko. "Denar je marsikdaj šel kam, kamor ne bi bilo treba. Preštevilnim in dragim svetovalcem na primer. Kako bo z nami, invalidi, še ne vem. Ker sem blizu upokojitve, računam, da bom do takrat nekako preživel z raznimi oblikami nadomestil," nam je še zaupal Kotnik, ki je v Novolesu delal 17 let.

Izvedeli smo, da bo uprava sedanji postopek prisilne poravnave uradno preklicala v ponedeljek, ko bo na sodišče vložila zahtevek za začetek stečajnega postopka. Pričakovati je, da bo to za stečajno upraviteljico imenovalo dosedanjo upraviteljico prisilne poravnave Romano Kruhar Puc, delavci, z izjemo nujno potrebnih za odpremo gotovih izdelkov in nekaterih iz uprave ter vzdrževanja, pa bodo od ponedeljka dalje uradno na dopustu.