Peterokraka zvezda - simbol komunistov

Banka Slovenije je 21. marca izdala milijon spominskih kovancev, na katerih je narisana peterokraka zvezda, po mnenju SDS "simbol komunistov iz Jugoslavije, revolucionarnega gibanja, ki mu je Franc Rozman - Stane pripadal". Menijo, da novi kovanec časti komunistično revolucijo, ki se je "razvila v kontekstu narodnoosvobodilnega gibanja v času druge svetovne vojne". Zapisali so še, da večina opozicijskih strank in velika večina Slovencev v kovancu evropske valute vidi kontradikcijo, saj naj bi prav ta valuta predstavljala evropske vrednote.

Kacin se v pismu evropskim kolegom ne strinja s trditvami SDS, pri tem pa navaja podatke javnomnenjske raziskave Delo Stik. Po izsledkih te raziskave je 53 odstotkov vprašanih izrazilo prepričanje, da je upodobitev Franca Rozmana - Staneta na kovancu primerna. "Njegov osebni prispevek k zmagi nad fašizmom in nacizmom je s široko zavezniško zmago vgrajen v temelje povojne Evrope in današnje EU," meni Kacin.

Vse napake slovenske oblasti

SDS je mednarodni javnosti predstavila tudi ostale po njihovem prepričanju nesprejemljive poteze v Sloveniji v zadnjem času, med drugim poimenovanje ulice po "komunističnem diktatorju Josipu Brozu - Titu, ki je bil odgovoren za več kot milijon mrtvih v času svojega diktatorstva". Pozabili niso niti na predsednika države Danila Türka in izpostavili njegovo označitev najdbe Hude jame za drugorazredno temo. "Po vsem tem je konec leta 2009 odlikoval Tomaža Ertla, nekdanjega šefa komunistične tajne policije," so zapisali.

Kacin je evropskim poslancem zapisal, da prenašanje notranjepolitičnih soočanj na mednarodno sceno v inštitucijo EU ne prispeva k medsebojnemu razumevanju, spoštovanju, zaupanju in tudi ne k iskanju rešitev za prihodnost. Kritična pa je tudi evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon, ki jo je poročilo neprijetno presenetilo, saj tovrstno obveščanje po njenih besedah ni primer običajne prakse. "Evropski parlament ni parket za izvažanje nacionalnih prerekanj. Tu iščemo rešitve in sprejemamo odločitve, ki imajo veliko širši kontekst," je povedala in dodala, da jo poteza SDS toliko bolj preseneča, saj po nepotrebnem vnaša slabo podobo Slovenije v evropske institucije.

Kovanec zbudil precej zanimanja

Milan Zver nam je včeraj na vprašanje, zakaj sporočilo ni prispelo tudi na naslove slovenskih evropskih poslancev, dejal, da je "mesečno poročilo stranke o stanju v državi namenjeno mednarodni javnosti". "Če bi ga Kacin želel prejeti, naj izrazi to željo in se nanj naroči, če seveda meni, da je del mednarodne javnosti," je odgovoril Zver. Po njegovih besedah v evropskem parlamentu vlada precejšnje zanimanje za ozadje zgodbe o komandantu Stanetu.

Na očitke o prenašanju notranjepolitičnih sporov na mednarodno prizorišče je Zver odgovoril, da gre zgolj za obveščanje mednarodne javnosti. "Kacin je tisti, ki je iz poročila naredil problem, spor in konflikt," je dejal evropski poslanec iz vrst SDS in dodal, da v njihovi stranki že pripravljajo odgovor na Kacinovo pismo, ki bo poslano celotnemu evropskemu parlamentu.