"Elektrarna se je samodejno ustavila zaradi zunanjega vzroka, zaradi tako imenovane izgube bremena na daljnovodu, ki je nastala zaradi neustreznega delovanja zaščite na stikalni opremi 380-kilovoltnega sistema. Za nas je pomembno, da so vse funkcije delovale brezhibno in da se je elektrarna povsem varno ustavila. Med ustavitvijo smo izvajali predpisana preventivna preverjanja in preglede vitalne opreme in bili ves čas pripravljeni na ponovno priključitev na omrežje," nam je pojasnil Rožman in dodal, da sam dogodek in sproženi ukrepi zaposlenih sodijo med rutinske naloge, neštetokrat preigrane na simulatorju.

Ker je svet še vedno zgrožen nad aktualno jedrsko katastrofo na Japonskem, Rožman pomirja, da včerajšnji dogodek ne predstavlja nikakršne nevarnosti, saj je na uradni lestvici nevarnih dogodkov na jedrskih objektih ocenjen s stopnjo nič, in da jim zaradi tega ni bilo treba vpoklicati niti kakšnih dodatnih ekip vzdrževalcev.

Nekoliko manj mirni so zaradi obeh dogodkov prebivalci v okolici nuklearke, kar nam je potrdil tudi Andreas Repše iz bližnjega Spodnjega Starega Gradu.

"Nas je pravzaprav vedno strah, vedno opozarjamo, da je jedrska nesreča mogoča tudi pri nas, čeprav odgovorni vneto trdijo, da je NEK varen. Toda, mar niso pred nesrečami enako govorili tudi v Černobilu in na Japonskem? Oblasti vedno tajijo. Tako je bilo tudi v Franciji ob pretiranem izpuščanju tritija in ne nazadnje pred leti ob enaki zadevi pri nas. Le da so pri nas zadevo elegantno rešili tako, da so s spremembo zakona zvišali dovoljeno mejo izpusta. Res je, v strahu smo in sočustvujemo z ljudmi na Japonskem," je še enkrat povzel stanje Repše in dodal, da so imeli njegovi sokrajani prve dni po dogajanju na Japonskem precej nemiren spanec.

"Poleg vseh zagotovil, kako je pri nas vse v redu, nas jezijo netočne izjave, da imamo prebivalci nuklearki najbližjih naselij tablete jodovega klorida že doma, kar sploh ni res. Ne verjamemo niti, da bi do njih prišli pravočasno, če bi jih potrebovali," dodaja Repše.

Iz Elesa so nam popoldne sporočili, da so okvarjeno napravo v razdelilni transformatorski postaji v Krškem, ki je povzročila napačen ukaz in ustavila elektrarno, že izločili iz obratovanja, kar pomeni, da nuklearka lahko znova obratuje. Zadnjo samodejno ustavitev se je v Krškem zgodila 4. junija 2008, povzročila pa jo je okvara ventila v sistemu za uravnavanje temperature.