Gre za prvi korak oblasti k uresničitvi reform, ki jih že 15 dni zapored zahtevajo protivladni protestniki. Pri spremembah naj bi šlo predvsem za razrahljanje pravil za kandidiranje na predsedniških volitvah in omejitev predsedniških mandatov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mubarak je poleg oblikovanja omenjene komisije po besedah Sulejmana danes tudi naročil premierju Ahmedu Šafiku, naj oblikuje poseben odbor, ki bo uveljavil odločitve, sprejete na pogovorih strank, ki sodelujejo v narodnem dialogu.

Sulejman se je v nedeljo srečal z nekaterimi opozicijskimi skupinami, med drugim s prepovedano Muslimansko bratovščino in z njimi razpravljal o reformah. Na srečanju so se dogovorili za oblikovanje odbora, ki bo preučilo ustavne in zakonske spremembe do začetka marca.

Odbor za preiskovanje spopadov na trgu Tahrir

Egiptovski predsednik je prav tako danes oblikoval odbor, ki bo preiskal spopade, ki so na kairskem trgu Tahrir potekali minulo sredo. Med protestniki, ki so mirno demonstrirali na trgu Tahrir, so se v sredo in četrtek pomešali privrženci Mubaraka in razni plačanci. Pri tem je prišlo do fizičnega obračunavanja, v katerem je več ljudi izgubilo življenje, več sto jih je bilo ranjenih.

Po besedah Sulejmana je Mubarak tudi obljubil, da protestnikov ne bodo kazensko preganjali. Razkril pa je tudi, da oblasti trenutno delajo na časovnem načrtu za mirno tranzicijo.

Na kairskem trgu zbranih več deset tisoč protestnikov

Na osrednjem kairskem trgu Tahrir se je danes popoldne zbralo več deset tisoč protestnikov, ki so tako obeležili že tri tedne glasnih zahtev po odhodu predsednika Hosnija Mubaraka z oblasti. O protestih poročajo tudi iz drugih mest v Egiptu.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij so se ob začetku popoldneva na trg Tahrir začele zgrinjati množice. Vstop na trg sicer še vedno nadzoruje vojska, ki ji morajo ljudje pokazati dokumente, na trgu pa jih nato pregledujejo še predstavniki protestnikov.

Opozicijske skupine so danes prebivalstvo pozvale k novemu "pohodu milijona" proti Mubaraku. Protestniki se zbirajo tudi v drugih mestih. V Aleksandriji naj bi jih bilo 5000, prav toliko v kraju Minja, o protestih pa poročajo tudi iz krajev Sohag in Asjut južno od Kaira.

Kot je poudaril eden izmed protestnikov na trgu Tahrir, niso izpolnili nobene izmed zahtev demonstrantov. Tako jih ni prepričala niti ponedeljkova Mubarakova napoved dviga plač javnih uslužbencev in pokojnin upokojencem za 15 odstotkov 1. aprila, saj je to po njihovem mnenju le poskus, da se jih preslepi.

Oblasti izpustile Googlovega uslužbenca

Oblasti so pozno v ponedeljek po 12 dneh zapora tudi izpustile uslužbenca spletnega velikana Google Vaela Gonima, aktivista za demokracijo, ki je prek spletne socialne mreže Facebook pozival k protestom. 30-letni Gonim, ki je imel vseh 12 dni zapora zavezane oči, je bil doslej anonimen, po izpustitvi iz zapora pa je spregovoril za zasebno egiptovsko televizijo Dream 2 in tako postal nov junak protestnikov.