Gre za podatek, ki bi lahko bil pomemben za razumevanje morebitnih ozadij v aferi Hypo-Vegrad. Slovensko policijo, ki za razliko od avstrijskih organov odkrivanja in pregona za zdaj ne preiskuje denarnih tokov med Vegradom, podjetji iz skupine Hypo in "off-shore" podjetji v Liechtensteinu, namreč obvladuje notranje ministrstvo, ki ga vodi Katarina Kresal, življenjska partnerica Mira Senice. Ali v omenjenem primeru res obstaja sum možnega konflikta interesov in kakšna je vloga notranje ministrice pri predkazenskem postopku o aferi Hypo banke v Sloveniji, bo morala odgovoriti tudi vlada. To vprašanje ji je včeraj uradno zastavil vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke Jože Tanko.

Senica, Vegrad in Hypo skupaj pri Grbini in Vedeli

Mira Senico je sicer mogoče najti v dveh nepremičninskih zgodbah Vegrada in Hypa: pri zemljiških poslih na Grbini v Ljubljani, kjer je Vegrad gradil stanovanjski objekt, in nedavni prodaji nekoč Vegradovega podjetja Vedela, ki je oktobra letos pristalo v rokah Jasne Mihelj Coustaury, soproge nekdanjega prvega moža telefonskega operaterja Vega, pri katerem je pravno službo vodila Katarina Kresal.

Objekt na Grbini je Vegrad začel graditi na dveh parcelah v skupni velikosti 1420 kvadratnih metrov, katerih lastnik je leta 1998 postal prav Senica. Čeprav je bila v prvotnih prostorskoureditvenih dokumentih na parcelah v lasti Senice predvidena gradnja vrtca, je Mestna občina Ljubljana spomladi 2005 spremenila njihovo namembnost. Kljub ugovorom tamkajšnjih prebivalcev je na njih dovolila gradnjo dvonadstropnega stanovanjskega objekta. Kot nam je pojasnil Senica, je 24. novembra 2005 zemljišče prodal podjetju Hypo štiri, ki je bilo projektno podjetje Hypo Alpe Adria Consultants.

Že štiri dni po prodaji, 28. novembra 2005, je v lastništvo Hypa štiri vstopilo liechtensteinsko podjetje Argonium AG. Osemdeset odstotkov Hypa štiri je odkupilo za dobrih 7000 evrov. Pravna zastopnica omenjenega podjetja iz nabiralnika v Vaduzu je bila prav Odvetniška pisarna Senica. To dokazuje več naših dokumentov, pravno zastopstvo pa nam je že v četrtek potrdil tudi Senica.

Argonium AG - stična točka Senice in Andreja Oblaka

Pri tem velja opozoriti, da je bil uradni skrbnik Argoniuma AG liechtensteinski odvetnik Gerald Hoop. Ta je v tej vlogi nastopal še vsaj pri dveh liechtensteinskih podjetjih, ki sta pri nakupu projektnih podjetij za gradnjo od Hypa in njihovi preprodaji Vegradu ustvarili milijonske dobičke. Tudi Argonium AG je pri nekaterih poslih v Sloveniji zastopal nekdanji direktor Hypo Alpe Adria Consultants Andrej Oblak. Miro Senica je na vprašanje, ali pozna Andreja Oblaka, odgovoril pritrdilno, pri tem pa ni pojasnil, ali je z njim v zadnjih letih kakor koli poslovno sodeloval.

Konec leta 2006 je Anton Romih, novi direktor Hypo Alpe Adria Consultants, ki zdaj vodi upravo slovenske Hypo Alpe Adria Bank, v Liechtenstein za 60.000 evrov prodal še preostalih 20 odstotkov Hypa štiri. Do ključne zamenjave lastništva v podjetju Hypo štiri pa je prišlo aprila 2008. Takrat je Argonium AG lastniški delež prodal Vegradu. Velenjsko gradbeno podjetje je zanj plačalo kar 1,85 milijona evrov, s čimer je liechtensteinskemu podjetju, ki ga ni več med "živimi", omogočilo, da je v manj kot treh letih ustvarilo skoraj 1,8 milijona evrov dobička. Vegrad je nato podjetje preimenoval v Grbino in s finančno injekcijo Hypo Alpe Adria Bank začel gradnjo stanovanjskega objekta. Iz javno dostopnih evidenc sicer ni mogoče razbrati, zakaj je vrednost liechtensteinskega podjetja, ki je imelo leta 2008 v lasti ista zemljišča kot tri leta pred tem, v tem času narasla s 7000 evrov (za 80-odstotni delež) na 1,85 milijona evrov.

Pogodbo o prodaji Nuntiusa sestavili pri Senici

Naši dokumenti dokazujejo, da je imel Senica pomembno vlogo tudi pri nedavni odprodaji Vegradovega podjetja Nuntius, ki jo je pred časom razkrila nacionalna televizija. Kot je znano, je Vegradova hčerinska družba Vedela podjetje, ki ima pri Hypu Leasingu v najemu Delamarisova zemljišča pri izolski ladjedelnici, avgusta letos za 790.000 evrov prodala podjetju Blastcom. Tega vodi Predrag Šinik, solastnik podjetja Palatium, ki ga je leta 2008 soustanovil prav Senica. Blastcom je že oktobra, torej dva meseca kasneje, podjetje Nuntius za 800.000 evrov prodal Jasni Mihelj Coustaury. Kupoprodajna pogodba je bila sestavljena v odvetniški pisarni Mira Senice, kar je navedeno tudi v samem dokumentu. Kljub temu je Senica na vprašanje, kakšna je bila njegova vloga pri omenjenem poslu, včeraj odgovoril, da "nikakršna". Zatrdil je še, da nima terminske ali opcijske pogodbe, ki bi se nanašale na lastništvo Nuntiusa oziroma JMCC, kot se podjetje po novem imenuje.

primoz.cirman@dnevnik.si sebastjan.morozov@dnevnik.si vesna.vukovic@dnevnik.si