Kot piše Žuranl24, sta Blaž Pesjak in njegova soproga Špela Frlec posojilo najela pri Factor banki, ki jo od leta 1999 vodi njegov oče Boris Pesjak. Po podatkih, ki jih je pridobil Žurnal24, se je tam z razvojem kadrov ukvarjala Frlečeva, 39-letni Blaž Pesjak pa je z enoodstotnim deležem v družbi Protej sodeloval tudi v menedžerskem prevzemu ACH.

Na vprašanje Žurnala24, kako lahko najameš kredit z le 0,5-odstotnim pribitekom, je Blaž Pesjak po daljšem premolku odgovoril, da posojila ne bo komentiral in da gre za komercialne pogoje, takoj zatem pa je telefonsko zvezo prekinil.

Bančnik, ki ni želel biti imenovan, je za brezplačnik pojasnil, da so ugodni pribitki za stanovanjska posojila že okoli 1,9 odstotka. Na vprašanje, kaj če bi nekdo dobil le odstotek pribitka, pa je odgovoril, da bi morali biti v takem primeru drugi sinergijski učinki tako veliki, da se to pokrije. Banki, ki odobri neko ugodno posojilo, se to mora izplačati. Je že nekje videla svoj interes.

V Factor banki so za Žurnal24 pojasnili, da stanovanjske kredite odobravajo samo za nakupe stanovanj pri projektih, kjer financirajo gradnjo, ali pa za nakupe in adaptacije stanovanj svojim zaposlenim ter njihovim ožjim družinskim članom, pri katerih pa za vračilo kredita jamčijo zaposleni v banki. S pribitkom 0,5 odstotka so do zdaj odobrili 49 posojil in dodali, da so bili ti krediti odobreni v razmerah, ko so na trgu veljali drugačni, nižji pribitki na euribor kot danes.