Aparat lahko zazna alkoholne hlape na daljavo. "Takega aparata še ni na svetu," je dejal Sergej Laptev, predstavnik za medije sanktpeterburškega podjetja, ki je še poudaril, da bo alkolaser reagiral že na zaužitje kozarčka vodke, tudi če bo voznik vozil 120 kilometrov na uro.

"Laserski žarek ni nevaren ne za voznikove oči ne za druge dele človeškega organizma," je zagotovil Laptev. Povedal je tudi, da bo treba še vsaj eno leto poskusov in izboljšav, tako da bo ruska prometna policija tovrstne aparate lahko začela uporabljati leta 2012.

Pogoste nesreče zaradi alkoholizma

V Rusiji od avgusta letos ni dovoljen niti promile alkohola v krvi. Pri tej strogi prepovedi je vztrajal predsednik države Dmitrij Medvedjev, kar glede na to, da je Rusija po prometni varnosti med vsemi državami na svetu na dnu lestvice, ni presenetljivo.

Samo leta 2007 je v prometnih nesrečah v Rusiji umrlo 36.000 ljudi, lani se je s 26.000 žrtvami stanje nekoliko izboljšalo. Nesreč je v Rusiji veliko predvsem zaradi pretiranega pitja alkohola. Tudi zaradi alkoholizma ruski moški v povprečju dočakajo manj kot 60 let. Z alkoholizmom je prav tako povezano vsakoletno padanje števila prebivalcev za 700.000. Tako bo Rusija sredino 21. stoletja pričakala z nekaj deset milijoni prebivalci manj, kot jih ima zdaj.

Prometni kaos v Moskvi

Promet je v Rusiji problematičen tudi zato, ker se je v zadnjih 20 letih izjemno povečalo število avtomobilov. To velja zlasti za Moskvo, kjer je prebijanje skozi gnečo lahko prava nočna mora. V časih Sovjetske zveze, ko so redki izbranci, ki so imeli dovolj pod palcem, morali na avto čakati pet let, je bilo vse drugače. Danes je desetmilijonska Moskva premajhna za tri milijone avtomobilov. Še huje kot danes je bilo pred nekaj leti, ko je bilo moderno voziti 150 kilometrov na uro skozi mesto. Mnogi vozniki niso upoštevali niti omejitev hitrosti niti rdeče luči. Da bi lahko v miru divjali, so nekateri bogataši na črnem trgu za 150.000 evrov kupili posebno registrsko tablico vodilnih funkcionarjev, ki jih policija ne sme ustaviti. Pravi ljubitelji hitrosti pa so si nabavili kar utripajoče luči s sireno, kar je na črnem trgu stalo 20.000 evrov. Tako so se morali pošteni vozniki ves čas umikati avtomobilom, ki so drveli s sireno, kar je še povečevalo gnečo na moskovskih ulicah. Leta 2006 je zaradi tega v Moskvi nastalo gibanje za prepoved uporabe utripajoče luči in sirene, v katerem so predvsem nasprotovali delitvi družbe na tiste, ki si ju lahko privoščijo, in tiste, ki so brez njiju.