A to še ni rešilo spora. Kmalu se je uprla še druga skupina z najbolj prizadetega dela. Grozijo, da bodo ukrepali sami, če jim na pomoč z rešitvami ne bodo priskočile pristojne službe. Na karaj prepirov je prišla tudi policija, domnevno naj bi se tam zbralo kakšnih 150 ljudi. Možem v modrem pa konec koncev ni bilo treba posredovati.

Kako bo z rešitvami in ali bodo cesto prebili, naj bi se odločili v sredo. Če ne bodo prišli do rešitve, krajani grozijo, da bodo zaprli križišče.

Padlo je nekaj "močnih besed", nekateri so se prerivali - a česa hujšega ni bilo

"Če sosedi ne dovolijo prebiti ceste vojski, jo bomo pa mi prebili," je bilo slišati prebivalce v Črni vasi.

Vse skupaj se je začelo, ko je civilna zaščita želela s prekopom ceste proti Črni vasi zmanjšati vodostaj na poplavljenem območju – pred tem so se o tem pogovorili s hidrologi – a so jim to preprečili stanovalci bližnjega okoliša. Prepričani so bili namreč, da bo ta voda nato odtekla k njim in bo še dodatno poplavila njihove domove.

"Mestni štab je sprejel odločitev, da se prekop ne izvede, ne glede na to, da smo pripeljali iz Novega mesta celotno ekipo inženirskega bataljona z najnovejšim lansirnim mostom, ki smo ga želeli uporabiti, da bi ta prekop takoj premostili in da ne bi bila motena komunikacija na tej cesti," je za Žurnal24 pojasnil poveljnik civilne zaščite Miran Bogataj.

In kaj je sledilo? Prerivanje in (Slovencem sicer dobro znan) medsosedski spor, zaradi česar je na kraj prispela tudi policija, a vendarle ni bilo potrebe po njihovem posredovanju, saj se ni pripetilo nič kaj hujšega.

Ogorčenje: Prebivalcem ob Ljubljanskem barju svetovali, naj se preselijo na Šmarno goro

Reki Ljubljanica in Krka še vedno zelo počasi upadata. V prihodnjih dneh bodo kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa, Ljubljansko barje ter območje ob spodnjem toku Krke še poplavljena, je Agencija RS za okolje objavila na svojih spletnih straneh.

Pretok Krke v Podbočju je od 7. ure zjutraj upadel za slabih 22 kubičnih metrov na sekundo, vodostaj na vodomerni postaji pa se je znižal za 17 centimetrov. Krka še naprej zelo počasi upada, njen trenutni pretok pa je skoraj 400 kubičnih metrov na sekundo.

Pretok Save v spodnjem toku je upadel na 1330 kubičnih metrov na sekundo in se od 7. ure zjutraj zmanjšal za približno 200 kubičnih metrov na sekundo.

Območje Krško-Brežiškega polja je še vedno poplavljeno. Poplavno območje ob spodnjem toku Krke se počasi zmanjšuje. Odtekanje poplavnih vod je zaradi velikega dotoka voda iz kraškega zaledja in počasnega odtoka v Savo upočasnjeno. Z upadanjem reke Save bo začela hitreje upadati tudi Krka.

Vodostaj Ljubljanice v Mostah se je od 7. ure zjutraj znižal za dodatnih pet centimetrov, trenutni pretok pa je 291 kubičnih metrov na sekundo in še vedno zelo počasi upada. Kljub počasnemu upadanju se gladina poplavnih vod na jugu Ljubljane znižuje še počasneje zaradi dotoka zalednih voda in visoke podtalne vode.

V prihodnjih dneh bodo še poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa, Ljubljansko barje ter območje ob spodnjem toku Krke. Pretoki ostalih rek po Sloveniji so veliki in upadajo. Poplavna območja ob rekah se bodo še postopno zmanjševala.

Ogorčenje na Ljubljanskem barju: Svetovali so nam, naj se preselimo na Šmarno goro

Pri odpravi posledic sodeluje 145 vojakov in vojakinj

Iz Slovenske vojske pa so sporočili, da pri odpravljanju posledic vodne ujme sodeluje 145 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. Sodelovali bodo pri odpravi posledic poplav na območju Krške vasi in Kostanjevice na Krki. S petimi čolni pomagajo tudi prizadetim pri dostavi najnujnejših življenjskih potrebščin. Na prizadetih območjih je od sobote sodelovalo že več kot 400 pripadnikov in pripadnic s potrebnimi materialnimi sredstvi, kot so čolni, motorna vozila in črpalke ter helikopter.

Če bodo v republiški koordinacijski skupini Civilne zaščite izrazili potrebo po dodatnem številu vojakov za sodelovanje pri odpravljanju posledic poplav, bo Slovenska vojska na zahtevana območja takoj poslala ustrezno število vojakov, so še navedli v sporočilu za javnost.

Stanje na Kočevskem še vedno resno

Na Kočevskem se močno narasla Rinža in njeni pritoki še niso umirili, višina vode pa nekoliko niha. Tok reke je več ali manj stabilen, cesta Kočevje - Ljubljana je poplavljena, večjih težav z električno oskrbo pa nimajo. Stanje je še vedno zelo resno, je povedal namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič.

Po njegovih besedah je na Kočevskem še vedno poplavljenih nekaj hiš, gasilci pa so povsod na terenu. V vasi Ložine je ena hiša poplavljena, Dolga vas je trenutno varna, manjše težave pa imajo na Mahovniku in na Bregu. Reševalci so še vedno v pripravljenosti in upajo na najboljše, zanimivo pa je, je dodal Kalinič, da po dveh sončnih dneh Rinža še ni začela upadati, kar je po njegovi oceni posledica vodnega vala iz Ljubljanice in še nekaterih okoliških rek.

V Posavju se stanje normalizira, kostanjeviški otok še v treh četrtinah pod vodo

V občini Krško, kjer se je voda umaknila, so večino poplavljenih površin in objektov že očistili, na območju Brežic je zaradi narasle Sotle še vedno nedostopna vas Rigonce, kostanjeviški otok pa je še vedno v treh četrtinah poplavljen s Krko. Kjer se da, so začeli s sanacijo, poveljstvo civilne zaščite pa upa, do bo do večera voda z otoka odtekla.

Kot je povedal poveljnik občinskega štaba kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc, so na območjih, kjer se je voda umaknila, že začeli s sanacijo in čiščenjem, pomaga pa jim tudi Slovenska vojska. Vojaki pomagajo tudi na območju občine Brežice, kjer je po besedah poveljnika občinskega štaba civilne zaščite Vinka Cvetkoviča kritično le še na območju vasi Rigonce, do katere narasla voda iz Sotle ovira dostop.

Sava in Krka upadata, na vseh s poplavo prizadetih območjih, predvsem v Krški vasi in Ločah, kjer je še veliko za postoriti, pa izvajajo sanacijske ukrepe. Povsod, kjer je potrebno, so reševalne ekipe s 120 prostovoljnimi gasilci na terenu, stanje pa se po njegovi oceni počasi normalizira. Potrebno bo še nekaj dni, preden bodo reševalci prišli do točke, ko si bodo lahko s poplavami prizadeti prebivalci pomagali sami, je še povedal Cvetkovič.

Po besedah župana občine Krško Franca Bogoviča se je stanje v njihovi občini že normaliziralo, iz vseh zalitih bivalnih in poslovnih prostorov pa so vodo že izčrpali. Počistili so tudi mulj in pesek, v prizadetih poslovnih prostorih pa je ponekod poplava uničila ali poškodovala nekaj strojev. Voda se zadržuje le še na območju Pristave, vendar tudi že tam odteka, je še dejal Bogovič.