V policiji medtem pojasnjujejo, da so slovenski policisti že opravili več hišnih preiskav in več razgovorov s slovenskimi državljani. Dodajajo, da je preiskava v začetni intenzivni fazi in bo obsežna, saj je bilo zaseženih veliko računalnikov in druge računalniške opreme.

Sama preiskava je prav tako vezana na mednarodno policijsko sodelovanje, še pravijo. Iz navedenih razlogov in zaradi dejstva, da bi podajanje informacij v tej fazi postopkov lahko pomenilo ogrožanje nadaljnje preiskave, trenutno več informacij ne morejo posredovati.

Hekerji avtorji najhujšega virusa doslej?

Slovenske novice pa medtem danes pišejo, da naj bi bili omenjeni trije mariborski hekerji avtorji najhujšega računalniškega virusa doslej. Španski spletni združbi Mariposa naj bi prodali virus, ki je okužil 13 milijonov računalnikov po vsem svetu in omogočil dostop do podatkov o kreditnih karticah, gesel za spletno bančništvo in drugih zaupnih informacij.

Šlo naj bi za nekdanje študente mariborske fakultete za računalništvo in informatiko, niti eden izmed njih naj ne bi bil starejši od 25 let. Trojica naj bi bila tesno povezana z omenjeno špansko spletno združbo Mariposa.

Škodljivo delovanje Maripose so maja lani odkrili varnostni strokovnjaki kanadskega varnostnega podjetja Defence Intelligence, španskega proizvajalca varnostnih rešitev Panda Security ter in centra Georgia Tech Information Security Center.

V Španiji aretirali tri osumljence

Mednarodni in nacionalni organi pregona spletnega kriminala so nato ob pomoči Pande Security in podjetja Defence Intelligence decembra lani ustavili delovanje Maripose. Španska policija pa je v začetku marca letos aretirala tri osumljence. Vodja omrežja naj bi imel vzdevka Netkairo ter hamlet1917, njegova najožja sodelavca pa Ostiator in Johnyloleante.

"Naše prve analize kažejo, da upravljalci omrežja Mariposa niso posedovali naprednih hekerskih znanj. To je še posebej zaskrbljujoče, saj priča o tem, kako sofisticirana je postala distribucija škodljive kode, saj so za njeno priredbo najeli druge spletne kriminalce," je takrat povedal vodja raziskovalcev pri Panda Security Pedro Bustamante.

Večino lanskega leta so raziskovalci odkrivali zakonitosti delovanja omrežja Mariposa ter preučevali njegove komunikacijske kanale, prek katerih so upravljalci prenašali ukaze in podatke iz in na okužene računalnike. Računalniki, t.i. zombiji, so bili okuženi z vrsto naprednih škodljivih kod, ki so vsebovale programe za beleženje tipkanja, bančne trojance ter programe za oddaljen dostop.