Sazas, ki je lani razdelil 13 milijonov evrov, se vseskozi otepa očitkov o nepravični porabi sredstev. Ta dobivajo od malih pravic, to je javnega predvajanja, in od javnih predvajanj, in sicer avtorskih del okoli 5000 avtorjev, po internih pravilih, ki javno niso znana, pa naj bi si vsa sredstva delila le peščica. Na Sazasu tovrstne očitke zavračajo in pojasnjujejo, da prejme v Sloveniji letno nakazilo okoli 2500 avtorjev, v tujino pa naj bi nakazali več milijonov evrov letno. A dejstvo je, da Sazas podatkov ne razkriva. Tako ni znano niti, kateri avtorji so prejemniki sredstev, niti, koliko prejme posamezni avtor.

Uradu Sazas ne razkriva niti seznama članov, kar pa naj bi se zdaj po odločbi upravnega sodišča spremenilo. Sazas je zoper urad leta 2007 vložil tožbo, ker je ta izdal sklep, v katerem je urad določal meje svojega nadzora nad združenjem Sazas. Tega leta naj bi Sazas namreč spreminjal pravila delitve, urad pa je zahteval, da podlago za delitev sredstev obravnavajo vsi člani na skupščini. Sazas je zagovarjal, da je dovolj, da pravila delitve določi odbor za zaščito glasbene avtorske pravice, ki ga sicer vodi tesen Zupanov sodelavec Patrik Greblo. Upravno sodišče naj bi zdaj odločilo, da morajo splošni obračun, ki je podlaga za delitev sredstev, in način delitve predložiti skupščini. Odločilo naj bi tudi, da mora Sazas uradu predložiti seznam članov, če urad kot nadzorni organ to od združenja zahteva. Razkritje vseh gradiv, ki so pomembna za delovanje organizacije, zdaj od Sazasa zahteva tudi urad. V nasprotnem primeru se namreč članom odreka uveljavljanje pravic v organizaciji, ki upravlja z njihovimi pravicami, a teh brez avtorjev sploh ne bi bilo, še pravijo na uradu.

Razlikovanja med člani urad Sazasu ne dopušča in opozarja, da se članstva v kolektivni organizaciji ne sme pogojevati s številom del ali drugimi pogoji, ki jih zakon ne določa. "Neenakopravne obravnave članov ali različnih statusov posameznih članov zakon ne dovoljuje," pojasnjujejo na uradu. Po statutu Sazasa o najpomembnejših vprašanjih, ki zadevajo vse člane, odloča le 35 rednih članov, in sicer z navadno večino, tudi na skupščini pa lahko odločajo le nekateri. Poročali smo že, da je pravica članov odvisna od višine sredstev, ki jim jih jo za uporabo njihovih pravic nakazuje Sazas, kar pa je po mnenju urada sporno.

Kolektivna organizacija upravljanja pravic avtorju ne sme odkloniti, če avtor to zahteva, vse določbe statuta Sazasa o spremembi vrste članstva zaradi neizpolnjevanja pogojev in o izključitvi članstva pa so v nasprotju z zakonom, še navaja urad. Spomnimo, da je Sazas leta 2008 izključil vsaj tri vidnejše člane - Igorja Misdarisa (Šukar), Dušana Zoreta in Vilija Bertoka - ki so javno opozarjali na nepravilnosti pri vodenju združenja, in to brez obrazložitve, za kar je urad že takrat zahteval pojasnilo. Hkrati so na junijski skupščini leta 2008 uvedli visoke denarne kazni ob hujših kršitvah oziroma blatenju organizacije v medijih.

katja.svensek@dnevnik.si