Ne le, da smo to kulturno dediščino zaščitili, pridobili številne znake kulturne dediščine, "pač pa je prav, da znam dediščino ponuditi tudi obiskovalcem," je poudarila kulturna ministrica. Dodala je: "Naj si izmislimo še toliko znakov, s katerimi Slovenijo lahko bolje čutimo in ljubimo; naj nas na vsakem vogalu čaka v zasedi 'I feel Slovenia'; zagotovo ni močnejšega od tistega znaka, ki ga znotraj svetovne dediščine predstavlja Unesco in tistega, ki ga znotraj kolektivnega spomina predstavlja pogum in solidarnost našega rodu."

"In ta rod je znal reči ne, ko so ga silili tja, kamor ni spadal. Ta rod je bil solidaren, ko je bilo težko. Solidarnost je vedno umikala in brisala prepire, nestrpnosti, zavisti in razdvojenosti. Prav je, da bi bilo tako tudi danes," je bil še poziv ministrice o današnjem pomenu bolnice Franje.

Za izjemen spomenik humanosti in spomina je bolnico Franjo označil tudi župan Cerkna Jurij Kavčič. "Za nas je to poseben dan, dan, ko smo s skupnimi močmi in sodelovanjem uspešno zaključili projekt obnove partizanske bolnice Franja," je dejal Kavčič.

Po županovih besedah bo zaradi širšega pomena, ki presega lokalne okvire, občina Cerkno tudi v prihodnje ob strokovni podpori idrijskega Mestnega muzeja in drugih pristojnih institucij skrbela za ohranitev tega spomenika.

Po kulturnem programu, ki ga je na parkirišču pred vhodom v sotesko Pasice spremljalo kakih 1500 ljudi, so se obiskovalci odpravili na ogled prenovljene bolnice Franja.

Partizanska bolnišnica Franja, ki jo je 18. septembra 2007 velika povodenj skoraj v celoti odnesla, je danes ponovno odprla vrata obiskovalcem. Obnova Franje, leta 2000 vpisane na poskusni seznam svetovne dediščine pri Unescu, je bila končana decembra lani, letos pa so v barakah postavljali muzejske eksponate in pojasnjevalne table. Stroški sanacije bolnišnice Franje so znašali 2,375 milijona evrov, kar je manj od prvotno predvidenih. Del sredstev je še vedno namenjenih za obnovo vodotokov Čerinščice, kar bodo dokončali do konca leta.