Zdravstvene ustanove namreč že od februarja vpeljujejo novi sistem online, ki omogoča neposredni spletni (online) dostop izvajalcev do podatkov zdravstvenega zavarovanja, zato potrjevanje zdravstvenih kartic, kot smo ga poznali doslej, ne bo več potrebno.

Ob vpeljevanju novega sistema pa v enotah Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL) pričakujejo delno podaljšanje čakalnih dob oziroma upočasnjeno delo zdravnikov, enako tudi v zdravstvenih domovih v Mariboru, kot je povedal direktor Jernej Završnik, saj se je treba navaditi na novi sistem, ki še občasno kaže svoje "otroške bolezni". Toda v obeh ustanovah zagotavljajo, da so delavce že v veliki meri pripravili na novi sistem. Do večjih komplikacij in nedelovanja sistema pa lahko pride le v primeru izpada dostopa do spleta, komponent zdravstvenih domov ali zalednih komponent ZZZS. "Sicer pa je sistem namenjen izključno potrebam ZZZS. Na zdravstveni kartici ni podatkov, ki so za nas pomembni, je le zavarovalni status zavarovanca. Vsekakor si želimo v bodoče vpeljati takšen računalniški sistem, ki bo služil predvsem pacientu in zdravniku oziroma zdravstveni negi, in ne le ZZZS," še dodaja Završnik.

Zdravstvene kartice pa bo še naprej treba potrditi pred vsakim obiskom Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC), ki je edina ustanova v Sloveniji, kjer v aprilu še ne bodo prešli na sistem online, temveč šele junija, so povedali na ZZZS. Pacienti bodo za te potrebe kartice lahko potrdili na 27 samopostrežnih terminalih po Sloveniji, ki bodo še ostali, torej za potrebe UKC.

Do junija bodo pacienti preko teh preostalih terminalov tudi še naročili listine za zavarovanje v tujini. Kasneje bo te listine mogoče naročiti samo še preko spleta na naslovu www.zzzs.si ali preko SMS-sporočila na številko 031 771 009, listine pa bodo potem z ZZZS poslali na domači naslov zavarovanca v štirih delovnih dneh. Tudi podatke o zdravstvenem zavarovanju bodo morale zavarovane osebe redno osvežiti in v sistem vnesti vsako spremembo statusa. Še posebno mora za posodobitev podatkov skrbeti šolajoča se mladina, osebe, ki se upokojujejo, brezposelni in osebe, ki se vključujejo v zavarovanje preko občine, saj se pri teh status najpogosteje spreminja, opozarjajo na ZZZS.

Z novim sistemom bodo lahko vsi zdravstveni delavci, torej medicinske sestre, zdravniki in farmacevti, neposredno dostopali do zdravstvenih podatkov. Čeprav so vsi podatki shranjeni na posebni mreži, pa posameznikova kartica še ni za v smeti, saj bo ta tudi v prihodnje "ključ", ki bo zdravstvenim delavcem odklenil dostop do podatkov. Prav zato jo je še vedno treba jemati s seboj ob vsakem obisku pri zdravniku.