Okrožna državna tožilka je po končanem, dobri dve uri dolgem zaslišanju poslanca SNS Srečka Prijatelja po navedbah predsednika okrožnega sodišča v Kopru Vitomira Bohinca v izjavi napovedala, da bo zoper Prijatelja zahtevala uvedbo kazenskega postopka, zaradi ponovitvene nevarnosti pa je zanj predlagala tudi pripor.

"Pri tem pa okrožna državna tožilka opisa kaznivih dejanj, v zvezi katerimi je predlagala odreditev pripora, ni podala oz. konkretizirala v tolikšni meri, da bi bilo mogoče preskusiti stopnjo utemeljenosti suma v smeri očitanih kaznivih dejanj," je v izjavi zapisal Bohinc.

Kot pojasnjuje, je utemeljenost suma zakonski pogoj za odreditev pripora, ker pa tožilkin predlog ni vseboval opisa kaznivega dejanja, preiskovalni sodnik o stopnji utemeljenosti suma ni mogel presojati. Preiskovalni sodnik je zato zahteval, naj o priporu odloči izvenobravnavni senat. Ta naj bi o tem odločil v 48 urah. Bohinc še dodaja, da je tožilko preiskovalni sodnik opozoril na nepopolnost njenega predloga.

Po mnenju policije so ob Prijateljevi privedbi in podaji kazenske ovadbe sodišču posredovali utemeljene in obstoječe priporne razloge. "Ne moremo pa komentirati ravnanja pravosodnih organov," so v četrtkovi izjavi za javnost zapisali na Generalni policijski upravi (GPU).

Policija je sicer v četrtek v t.i. podkupovalni aferi na okrožno državno tožilstvo v Kopru podala kazensko ovadbo zoper štiri osumljence za osem kaznivih dejanj, med katerimi so korupcijska kazniva dejanja, izsiljevanje in nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva.

Že v začetku marca je policija v tej zadevi vložila kazensko ovadbo za dve korupcijski kaznivi dejanji zoper tri osumljence, decembra lani pa je bila zoper tri fizične in eno pravno osebo podana kazenska ovadba za tri gospodarska kazniva dejanja.

Po torkovi kriminalistični preiskavi je komisija za preprečevanje korupcije prejela novi prijavi, je za STA potrdil predsednik komisije Drago Kos. Vsebina prve je po njegovih besedah znana in se nanaša na to, kar je bilo predmet torkove akcije, glede druge pa se bodo predstavniki komisije s prijaviteljem srečali naslednji teden.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič še ne ve, ali se bo danes srečal s Srečkom Prijateljem

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je za STA povedal, da še ne ve, ali se bo danes srečal s poslancem SNS Srečkom Prijateljem. Izjavo Prijatelja, da namerava v prihodnje nastopati kot samostojen poslanec, je Jelinčič ocenil kot korektno, na vprašanje, ali verjame v njegovo nedolžnost, pa je odvrnil, da "bi mu kar verjel".

Prijatelj je v četrtek po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom zanikal, da bi prejel podkupnino ali grozil z orožjem, česar ga bremenijo sumi kriminalistične policije. Poslanskega mandata ne namerava vrniti, prav tako, kot je dejal, ne bo izstopil iz stranke. Ker gre za velik pritisk na stranko, bo v prihodnosti po vsej verjetnosti nastopal kot samostojen poslanec, je pojasnil.

Jelinčič je danes poudaril, da so te besede Prijatelja čisto normalne. Izjava je bila po njegovih besedah korektna, napovedal pa je, da se bodo o tem še pogovorili.

Prijatelj je v četrtek svojo krivdo zanikal, Jelinčič pa je danes dejal, da "bi mu kar verjel", glede na to, da je rekel, da je šlo za dolžniško upniško razmerje in da je ta zadeva v tem primeru podpisana, in glede na to, kako se vodi ta zadeva. Kot je še povedal predsednik SNS, pa za zdaj še ni videl nobenih dokumentov.

Kriminalistična policija je v obsežni akciji v sredo zalotila poslanca SNS Srečka Prijatelja pri prejemanju 323.000 evrov, za katere sklepa, da gre za podkupnino. Zaradi suma gospodarskega kriminala, korupcije in izsiljevanja je poleg Prijatelja med drugim pridržala tudi predsednika SNS Zmaga Jelinčiča in kmetijskega ministra Milana Pogačnika, ki je dan zatem nepreklicno odstopil s svojega položaja.

V četrtek so Prijatelja privedli pred preiskovalnega sodnika, poslanec pa je po zaslišanju zanikal svojo krivdo. Kriminalisti s svojim delom, v katerem med drugim preiskujejo domnevno sporno preprodajo zemljišč in trgovanje s poslanskimi glasovi, nadaljujejo.