Tako kot iPhone ima iPad povezavo preko 3G in Wi-Fi, nanj bo možno namestiti aplikacije, ki jih uporabniki lahko kupijo v Applovi spletni trgovini App Store in iTunes. Tablični računalnik naj bi predstavljal tudi mejnik za brskanje po spletu, branje in pošiljanje e-pošte ter za zabavo ob ogledu fotografij in videov, poslušanju glasbe, igranju iger, branju e-knjig in še mnogo več. "iPad vam ponuja veliko boljšo izkušnjo kot prenosni računalnik in pametni telefon,“ je še dodal Jobs.

iPadov odzivni zaslon Multi-Touch visoke ločljivosti uporabnikom omogoča fizično interakcijo z aplikacijami in vsebinami. iPad je visok samo 1,27 centimetra in tehta le 0,68 kilograma – tanjši in lažji je od kateregakoli prenosnika ali netbooka. iPad ima nameščenih 12 novih inovativnih aplikacij, razvitih posebej za iPad, poganjal pa bo tudi skoraj vseh 140.000 aplikacij iz spletne trgovine App Store. iPad bo na voljo konec marca, cene in dostopnost na slovenskem trgu pa bodo objavljene naknadno.

iPad odlikuje 12 aplikacij Multi-Touch naslednje generacije. Vsaka aplikacija deluje v pokončnem in ležečem položaju zaslona, prikaz pa se samodejno prilagaja obračanju iPada v katerikoli smeri. Z natančnim vmesnikom Multi-Touch je brskanje po spletu na iPadu popolnoma nova izkušnja, občutno bolj interaktivna in intimna kot na računalniku. Branje in pošiljanje e-pošte je zabavno in enostavno opravilo zaradi iPadovega velikega zaslona in virtualne tipkovnice skoraj polne velikosti. Omogoča uvažanje fotografij z Maca, PC-ja ali digitalnega fotoaparata, urejanje v albume in uživanje ob gledanju iPadovih elegantnih projekcij. Uporabniki si lahko ogledujejo filme, TV-oddaje in YouTube v visoki ločljivosti HD ali pa listajo po straneh e-knjige, ki so jo naložili z Applove nove spletne trgovine iBookstore, medtem ko poslušajo svojo priljubljeno glasbo. iPad poganja skoraj vseh 140.000 aplikacij, ki so na voljo v App Storu, vključno z aplikacijami, ki so jih uporabniki že kupili za svoj iPhone ali iPod touch.

Apple je predstavil novo različico iWorka za iPad, prvega pisarniškega programskega paketa za poslovno učinkovitost, razvitega posebej za tehnologijo Multi-Touch. Z aplikacijami Pages, Keynote in Numbers je mogoče ustvariti čudovito oblikovane dokumente, izvrstne predstavitve z animacijami in prehodi ter preglednice s tabelami, funkcijami in formulami. Te tri aplikacije bodo na voljo posebej v trgovini App Store.

iPad se usklajuje z iTunesi, kot iPhone in iPod touch, z uporabo standardnega Applovega USB-kabla, tako da lahko uporabniki sinhronizirajo vse svoje stike, fotografije, glasbo, filme, TV-oddaje, aplikacije in drugo s svojega Maca ali PC-ja. Vse aplikacije in vsebine, ki so naložene na iPad iz spletnih trgovin App Store, iTunes Store in iBookstore, bodo samodejno sinhronizirane z uporabnikovo zbirko iTunes, ko se bo naslednjič povezal z računalnikom.

iPadov sijajen 24,6-centimetrski zaslon z LED-osvetlitvijo uporablja tehnologijo IPS za čist in jasen prikaz ter skladne barve z izjemno širokim, 178-stopinjskim zornim kotom. Zelo natančen kapacitivni zaslon Multi-Touch se ponaša z izvrstno odzivnostjo, bodisi pri brskanju po spletu bodisi pri igranju iger. Inteligentna virtualna tipkovnica, ki je bila prvič predstavljena v iPhonu, izkorišča prednost iPadovega večjega zaslona in ponuja tipkovnico skoraj polne velikosti. iPad se poleg tega povezuje z novo tipkovnico polne velikosti iPad Keyboard Dock.

iPad poganja A4, Applov integrirani čip naslednje generacije. A4 je plod Applovega razvoja, prinaša pa izjemno procesorsko in grafično zmogljivost, hkrati pa omogoča deset ur delovanja z baterijskim napajanjem.* Applova napredna kemična zgradba in tehnologija prilagodljivega polnjenja omogoča do 1000 ciklov polnjenja brez opaznega zmanjšanja zmogljivosti baterije v tipični življenjski dobi petih let.

iPad je na voljo v dveh različicah – eni z Wi-Fijem ter drugi z Wi-Fijem in 3G-jem. iPad ima najnovejši Wi-Fi 802.11, 3G-različica pa podpira hitrosti prenosa podatkov do 7,2 Mb/s v omrežjih HSDPA.

V slogu Applove predanosti razvoju in ustvarjanju okolju prijaznih izdelkov je ohišje vsakega iPada narejeno iz visoko razgradljivega aluminija, poleg tega pa jih odlikujejo energijsko varčni zasloni z osvetlitvijo LED brez živega srebra in s steklom brez arzena. iPad ne vsebuje bromiranih zaviralcev gorenja, prav tako pa v njem ni uporabljen PVC.

Apple je predstavil nov paket za razvoj opreme (SDK) za iPad, namenjen razvoju izjemnih novih aplikacij, ki bodo izkoristile prednost iPadovih zmogljivosti. SDK vključuje simulator za preizkušanje in odpravljanje napak aplikacij za iPad na računalniku Mac, razvijalcem pa omogoča tudi razvoj univerzalnih aplikacij za iPad, iPhone in iPod touch.

Seveda pa si bo na novi napravi, ki bo na tržišče prišla aprila letos, možno gledati tudi fotografije, njihov pregled pa deluje kot listanje po pravem albumu s fotografijami. iPad se je izkazal tudi kot odlična naprava za igranje, saj ima čudovito grafiko in enostavne kontrole. Cena izdelka bo pomemben dejavnik njegove uspešnosti, poznavalci pravijo, da naj bi se ta gibala od 700 do 1000 dolarjev (od 500 do 710 evrov), kar bi lahko odvrnilo veliko potrošnikov.

Kritike in pohvale poznavalcev

Nekateri strokovnjaki za tehnologijo so nad iPadom navdušeni, spet drugi malo manj. Simon Osborne-Walker z revije Stuff Magazine je dejal: "Podoben je iPhoneu, kar je dobro, saj bo oblika poznana številnim uporabnikom telefona. Dodatna velikost in moč pa sta posebej primerna za brskanje po spletu. Konec koncev pa nam Apple ni predstavil ničesar, česar nismo pričakovali. Lahko bi celo rekel, da sem razočaran. iPad morda ne bo spremenil sveta računalništva, morda pa bo spremenil svet izdajanja.“

Joshua Topolsky s spletne strani Engadget.com: "Zaslon je naravnost čudovit, celoten računalnik pa je neverjetno tanek, a vendarle ni pretirano lahek. Če ga nosite v rokah, deluje težak. Programska oprema je super, računalnik je izjemno hiter, a ne dovoljuje delanja več stvari hkrati – toliko moči je na voljo, a je ne moreš uporabiti. Odličen dodatek je možnost e-branja, izjemno slabo pa je, da ni nikjer nikakršne kamere ali pa fotoaparata.

Erick Schonfeld, Techcrunch.com: "Jasno je, da bo ena od najpomembnejših funkcij iPada ravno možnost branja. To je naslednja različica digitalnega novinarstva.“

Brian Lam, Gizmodo.com: "Ni majhen, a je presenetljivo lahek. Enostaven za nositi. Lep. S čistimi linijami. Hiter."

Rob Hearn, Pocketgamer.co.uk: "iPad je karakterno seksi in niti ne pretirano drag. Tudi igre so na njem odlične, tisti, ki imajo iPod in pa iPhone, bodo nad njim zagotovo navdušeni.“