Z najmanj tremi še neznanimi storilci so 25. junija lani pred lokalom Cafe Open v ljubljanskih Prulah s prižganimi baklami in kamni napadli gejevskega aktivista in novinarja Mitjo Blažiča. Obtoženi so javnega spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti, nasilništva ter povzročitve splošne nevarnosti.

Tisti večer je v lokalu potekal literarni večer gejevske in lezbične literature. Vasja S. je stal zunaj, ko so izza vogala nenadoma pritekli neznanci. "Videl sem le črne silhuete s prižganimi baklami v rokah, zaradi česar je nastala dimna zavesa. Vpili so 'pedri, pedri', nato pa brez vzroka napadli Blažiča," je razložil.

Tudi Matej D. je govoril o zamaskiranih neznancih, oblečenih v črna oblačila. "Izmenično so udarjali po Blažiču. Tepli so ga s pestmi, metali so tudi kamenje. Imeli so dve ali tri bakle. Eno od njih so uporabili na oškodovancu in ga ožgali po temenu," je opisovala priča. Eno od bakel so vrgli tudi v lokal.

"Zaslišal se je krik groze, nato pa je v prostor priletel goreč predmet. Začel se je dvigati dim in prepričana sem bila, da je bomba. Razbila se je tudi šipa, ker je nekdo vrgel kamen vanjo. V paniki smo se umikali proti sanitarijam," je povedala lastnica lokala Barbara R. in dodala: "V lokalu so brali poezijo in ob takšnem dogodku človek res ne pričakuje napada. V tistem trenutku pa se mi je zazdelo, da je vse mogoče, da lahko ljudje tudi umrejo. Še posebno, ker prostor nima zadnjega izhoda."

Razložila je tudi, da so bile v lokalu večinoma ženske. Znotraj je bilo okoli 40 gostov, polne pa so bile tudi mize na vrtu. Tudi tam je bilo več žensk kot moških, pozneje pa je izvedela, da tudi en otrok.

Ko so napadalci pobegnili, so priče opazile, da ima Blažič okrvavljeno glavo. "Bil je čisto v šoku," je povedala Barbara R. Blažič je na prejšnji obravnavi pojasnil, da so mu na urgenci naredili tri šive na glavi, po zatilju je imel ožganine, modrice po vsem telesu in natrgane vezi v prstu. Toda še hujše so bile psihične posledice, ki jih čuti še danes.

Včeraj so o občutkih spraševali tudi priče. Vse so povedale, da je bil napad zanje velik šok. Bile so prestrašene, počutile so se grozno. "Čutil sem se nemočnega. Razen tega, da sem poklical policijo, nisem vedel, kaj narediti. Bil sem prestrašen, kasneje pa tudi jezen. Še zdaj sem sprašujem, kaj bi takrat lahko še storil," je izjavil Vasja S.

Kristjan Š., ki stanuje v bližini Cafeja Open, pa je razložil, da je tam že dan prej opazil štiri fante, ki so si ogledovali lokal. Govorili so o "pedrih", potem pa je iz njihove smeri proti lokalu priletel še kos asfalta. "Po mojem mnenju je bila to izvidnica," je dejal. Sojenje se bo nadaljevalo 9. februarja.