Med devetimi osumljenimi državami je tudi Slovenija, v preiskavi pa je sedem tekem prve lige, že nekaj časa pa je znano, da je v preiskavi tudi povratna tekma kvalifikacij za evropsko ligo med Interblockom in Metalurgom. Nemško tožilstvo je akcijo začelo že januarja, policija pa je v številnih preiskavah v Švici, Nemčiji, Avstriji in Veliki Britaniji zasegla veliko dokumentov in predmetov, ki so povezani s stavniškimi goljufijami, pa tudi precejšnjo količino gotovine - okrog milijon evrov. Nemški pravosodni organi niso sporočili podrobnosti o aretiranih, pojasnili so, da preiskujejo mednarodno združbo 200 osumljencev iz 10 držav, ki so podkupovali igralce, trenerje, sodnike in ostale nogometne delavce, da so lahko prirejali izide tekem. Vse niti stavniških goljufij naj bi imeli v rokah vodje azijskih stavnic. Menijo, da so z akcijo presekali kriminalno združbo, ki je zaradi zaslužkov pri stavah vplivala na izide tekem. Kriminalna združba naj bi obrnila najmanj 10 milijonov evrov.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Združenje klubov prve slovenske nogometne lige (ZK) pravita, da o preiskavi ne vesta nič. NZS in ZK odločno trdita, da nista prejela dokumentacije ali prošnje, da naj raziščeta sume o dogovarjanju izidov ter dodala, da sta vedno pripravljena na sodelovanje. "V petek pozno popoldne smo iz UEFA po faksu dobili vabilo, da generalnega sekretarja in človeka, ki skrbi za disciplinsko komisijo, pri nas je to Simon Jeglič, vabijo na sestanek v Ženevo. Tema sestanka ni navedena, nedvomno pa gre za športne stave," je povedal generalni sekretar NZS Dane Jošt, ki ne ve, katere nacionalne zveze so vabljene na sestanek. Izvedel je le, da je med njimi tudi Hrvaška.

Po neuradnih podatkih je vodja disciplinske komisije pri UEFA Peter Limacher celo na obisku v Sloveniji, kjer naj bi preiskoval dogajanje na slovenski sceni. Katere tekme slovenske lige so pod preiskavo, še ni znano. Nemška televizijska postaja ARD omenja tekmo 28. kroga lanskega prvenstva, ko je v tistem trenutku odpisana Drava 11. aprila premagala Nafto s 4:1, potem ko so bili Ptujčani sedem mesecev brez zmage. To je bil začetek ptujskega niza sedmih zmag zapored. Eden izmed igralcev naj bi prejel 5000 dolarjev.

Nemec Wolfgang Feldner, ki je pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) pristojen za področje športnih stav, je težave s prirejanjem izidov tekem primerjal z dopingom. "Načini za odkrivanje nameščanja tekem sicer obstajajo, a je vse skupaj prav tako kot v dopingu težko dokazati. Črni trg je težko nadzorovati, tudi od stavnic, ki ponekod uradno sploh ne obstajajo, je težko izbrskati potrebne informacije," je dejal Wolfgang Feldner.

V bitki proti azijski stavniški mafiji je mednarodna kriminalistično-policijska organizacija Interpol lani odvzela prostost 1300 osebam in zaplenila več kot 16 milijonov dolarjev. Zaprli so 1088 nelegalnih stavnic po Aziji, ki jih nadzira mafija. V teh naj bi na leto obrnili 1,5 milijarde dolarjev.