Kot je danes še izjavila Kresalova, Slovenija še nikoli ni bila tako daleč pri reševanju svojega odprtega spora o meji s Hrvaško. "V našem nacionalnem interesu je, da Slovenija določi svoje meje pošteno in pravično in v skladu z zakonom, kot tudi, da Hrvaška čim prej vstopi v Evropsko unijo, ker je to pomembno tako z gospodarskega kot varnostnega vidika, pa tudi zaradi vzpostavljanja normalnih medsosedskih odnosov, ki so bili v zadnjih letih že kar pošteno porušeni."

Obenem je Kresalova, ki je podpis arbitražnega sporazuma komentirala na današnji novinarski konferenci ministrstva za notranje zadeve, spomnila na torkovo napoved Pahorja, da bo šel arbitražni sporazum v predhodno presojo ustavnemu sodišču, "tako da se bomo zagotovo prepričali, ali so res vsa izhodišča in vsa pravila, ki so tam zapisana, takšna, da niso nikakor v škodo Sloveniji in njenemu pravnemu redu".

SDS podpisa arbitražnega sporazuma ne podpira

SDS je v odzivu na današnji podpis arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško poudaril, da podpisa ne podpira. Sporazum je po oceni največje opozicijske stranke vsebinsko sporen, ker izključuje uporabo načela pravičnosti pri določanju meje. Stranka se zavzema za zavrnitev sporazuma na referendumu in pripravo novega.

"Slovenija je kot konstitutivni del SFRJ imela teritorialni stik z mednarodnimi vodami. Absurdno je, da slovenska vlada v času, ko je Slovenija kot samostojna država že članica EU, to pravico postavlja pod vprašaj. Še posebej, ker je mogoče pravično mejo določiti na način, ki v nobenem smislu sosednje države ne prikrajša za noben vitalen interes. Določitev meje po načelu pravičnosti naštetih dejstev ne more zaobiti, določitev meje po mednarodnem pravu pa jih glede na pravno prakso praviloma ne more vzeti v obzir," je na spletni strani objavila stranka.

SDS še ocenjuje, da je sporazum terminsko zgrešen, ker predvideva začetek arbitražnih postopkov šele po podpisu pristopne pogodbe Hrvaške z Evropsko unijo.

SDS tudi napoveduje, da je zelo verjetno, da v slovenskem parlamentu ne bo potrebne dvotretjinske večine za vstop Hrvaške v EU vse dotlej, dokler ne bo znana presoja arbitražnega sodišča. To dejstvo bo po nepotrebnem izpostavilo Slovenijo mednarodnim pritiskom, sosednji državi pa bo preprečevalo polnopravno članstvo v EU. Takšna časovnica je torej nespametna in škodljiva za obe strani, ocenjujejo v stranki. V SDS tudi niso zadovoljni z dodatno enostransko izjavo, ki jo ob ratifikaciji sporazuma napoveduje hrvaška vlada.

Zapisali so še, da je vladna koalicija iz priprave arbitražnega sporazuma povsem izključila opozicijo in večji del slovenske pravne in diplomatske stroke, kar naj bi na "eni strani botrovalo slabemu besedilu sporazuma, po drugi pa omogočilo večjo učinkovitost zunanjih pritiskov, pred katerimi je vlada popustila na celi črti".

SDS se zavzema tudi za zavrnitev sporazuma na referendumu in pripravo novega, ki bo temeljil na načelu pravičnosti pri določitvi meje med državama in ki bo omogočal rešitev v "realnem času".

Jelinčič: Podpis arbitražnega sporazuma izdaja Slovenije

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je v odzivu na podpis arbitražnega sporazuma, ki sta ga danes v Stockholmu podpisala predsednika vlad Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, dejal, da je "gospod Pahor izdal Slovenijo". Ob tem je napovedal, da bo SNS skupaj z opozicijskima SLS in SDS šla v pobudo za razpis referenduma.

Kot je za STA pojasnil Jelinčič, so se za referendum dogovorili na torkovem sestanku opozicijskih strank pri predsedniku SDS Janezu Janši. Za kakšno obliko referenduma se bodo odločili, pa bodo po besedah Jelinčiča še videli. Interpelacija Pahorja pa se Jelinčiču zdi vprašljiva, saj ima koalicija večino v parlamentu.

Pahor je sicer po mnenju Jelinčiča z odločitvijo za podpis arbitražnega sporazuma podlegel pritiskom, pri čemer "je bil pripravljen pozabit, da je Slovenec".

"Prepričan sem, da bo Pahor to svojo zgodovinsko svinjarijo plačal s politično osamitvijo in z izginotjem iz slovenskega političnega prostora," je dejal Jelinčič. "Ni pa rečeno, da za nagrado od Evrope ne bo dobil kakšne dobre službe v Bruslju," je dodal.

Za SD podpis arbitražnega sporazuma zgodovinsko dejanje

Socialni demokrati so pozdravili današnji podpis arbitražnega sporazuma. Kot so ocenili, gre za "zgodovinsko dejanje v urejanju odnosov med Slovenijo in Hrvaško".

"V SD verjamemo, da je arbitražni sporazum največji uspeh, ki sta ga diplomaciji obeh držav s pomočjo posredovanja nekaterih držav EU in ZDA dosegli v zadnjem času. Dogovorjeni arbitražni sporazum je po našem trdnem prepričanju prava in tudi pravična pot reševanja ter določitve meje med državama, tako na kopnem kot tudi na morju."

Obenem so sporočili, da si bodo prizadevali za čimprejšnjo ratifikacijo arbitražnega sporazuma v državnem zboru, glede napovedanega referenduma pa so izrazili prepričanje, da bodo danes podpisani sporazum "kot najboljšo izmed rešitev prepoznali tudi državljani in državljanke" Slovenije.

Kot so še zapisali v izjavi za javnost, si v SD že od vsega začetka neodvisnosti Slovenije prizadevajo, "da bi se nerešena vprašanja meje s Hrvaško rešila po mirni in diplomatski poti, ter prav tako pričakujemo, da se bodo vsa ostala vprašanja med državama rešila v doglednem času, kar bo pripomoglo tudi k večji krepitvi dobrososedskih odnosov".

Golobič: Podpis arbitražnega sporazuma odpira možnost, da pridemo do cilja

Z današnjim podpisom arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško se ni nič končalo, ampak se šele začenja, vendar na način, da "obstaja možnost priti do cilja", je po srečanju s predstavniki šolskega sindikata Sviz dejal visokošolski minister in predsednik Zaresa Gregor Golobič. Sam sicer ostaja zagovornik referenduma o sporazumu.

Kot je v izjavi po sestanku s predstavniki sindikata pojasnil Golobič, se je doslej zdelo, da je cilj mnogih ne priti nikamor. Zato je po njegovem ključen dosežek sporazuma ta, "da se premakne stvari z mrtve točke".

Predsednik koalicijskega Zaresa je spomnil, da bo po današnjem podpisu treba izvesti še ratifikacijske postopke. Ob tem je ponovil, da sam zagovarja, da se o tako pomembnem sporazumu povpraša slovenske državljane. Kot je dejal, je tudi v torek na vladi izrazil stališče, da vlada sama obravnava pobudo za izvedbo referenduma.

Sporazum je namreč, tako Golobič, dober in kakovosten ter omogoča "rešitev, ki bo upoštevala slovenske nacionalne interese". Prav zato bi referendum po njegovem "potrdil to pot in izrazil odločenost večine ljudi v Sloveniji, da se zapre to poglavje na korekten, pošten, pravičen način in da se v nadaljevanju začnejo reševati tudi druga odprta vprašanja".

Glede možnosti interpelacije posameznih članov vlade ali vlade v celoti zaradi podpisa arbitražnega sporazuma je Golobič ocenil, da te možnosti ni mogoče izključiti, vendar "koalicija ostaja trdno ob tem projektu".

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič: Spor je bilo treba prej ali slej rešiti

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je v odzivu na današnji podpis arbitražnega sporazuma poudaril, da je bilo "treba ta spor prej ali slej rešiti". Kot je dodal, je podpis sporazuma podprl že v torek na seji odbora DZ za zunanjo politiko.

O očitkih opozicije na račun sporazuma, ki sta ga danes v Stockholmu podpisala predsednika vlad Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, je Žnidaršič za STA dejal, da so to očitki, s katerimi skuša opozicija nabirati "poceni politične točke". Po njegovih besedah so zahteve opozicije sicer po naravi stvari neuresničljive. "Če bi sledili nasprotnikom podpisa sporazuma, ne bi nikoli prišlo do sporazuma," je dejal.

Žerjav ob podpisu arbitražnega sporazuma razočaran

Predsednik SLS Radovan Žerjav je ob današnjem podpisu arbitražnega sporazuma v Stockholmu izrazil globoko razočaranje in zaskrbljenost. SLS pričakuje, da bodo še ta teden skupaj s SDS in SNS zbrali potrebnih 30 podpisov poslancev za razpis referenduma, v nasprotnem primeru pa bodo začeli z aktivnostmi za zbiranje podpisov državljanov.

SLS bo sicer naredil tudi vse, kar je v njegovi moči, da bi državni zbor večinsko zavrnil arbitražni sporazum in da bi o tem odločal z dvotretjinsko večino. Če pa jim to ne bo uspelo, jim za zaščito najvitalnejših slovenskih interesov ostane le še referendum.

"SLS pričakuje, in sam sem danes tako predsednika SDS kot predsednika SNS že pozval, da do petka v SDS in SNS podajo podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o arbitražnem sporazumu, s čimer bi zbrali potrebnih 30 podpisov in izpolnili pogoj za razpis referenduma. Če do petka ne bomo imeli zbranih obljubljenih podpisov, bomo začeli z aktivnostmi za zbiranje 40.000 podpisov, saj ne želimo priti v časovno stisko," je zapisal Žerjav, kot so sporočili iz stranke.

V SLS se zavedajo, da v času referendumske kampanje lahko pridejo do izraza tudi skrajna stališča in izjave, ki ne pripomorejo k pozitivnemu medsosedskemu ozračju. "Poudarjamo pa, da celotno odgovornost za vse morebitne negativne stranske učinke ob referendumu nosita vlada in vladna parlamentarna večina, saj kljub nasprotovanju uglednih strokovnjakov, celotne opozicije in sodeč po raziskavah, večine slovenske javnosti, vztrajata na sprejetju dokazano škodljivega arbitražnega sporazuma."

Virant: Arbitražni sporazum pomeni tveganje za Slovenijo

Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant je danes na novinarski konferenci v odzivu na današnji podpis arbitražnega sporazuma dejal, da pomeni sporazum "velikansko tveganje za Slovenijo", ki ji ga glede na njen mednarodnopravni položaj ni treba sprejemati. Če bo DZ ratificiral sporazum z navadno večino, bo referendum o tem nujen, je dejal.

Omenjeno tveganje je po njegovih besedah "v tem, da v najboljšem primeru arbitražna odločitev pripelje do nečesa, kar je malo slabše od sporazuma Drnovšek - Račan". Uporaba mednarodnega prava v Piranskem zalivu lahko zelo hitro pripelje do sredinske črte, tu pa lahko hitro izgubimo polovico Piranskega zaliva, meni Virant. Pa tudi glede vprašanja stika Slovenije z odprtim morjem so določila sporazuma po njegovih besedah tako nejasna in meglena, da jih lahko vsak razume po svoje.

Če bo državni zbor ratificiral sporazum z navadno večino, bo referendum nujen, Zbor za republiko pa se bo aktivno vključil v kampanjo, je napovedal Virant. Po njegovih besedah se namreč s sporazumom rešuje vprašanje meje, "meja pa je ustavna materija" in je zato treba podpis ratificirati z dvotretjinsko večino. Predsedstvo Zbora za republiko bo sicer svoje stališče oblikovalo v ponedeljek, je napovedal Virant.

Zunajparlamentarna stranka Nova Slovenija pa je danes v odzivu na podpis arbitražnega sporazuma v sporočilu za javnost zapisala, da sporazuma ne podpira in izrazila obžalovanje zaradi podpisa, ker sporazum po mnenju NSi ne jamči Sloveniji ohranitev vitalnih nacionalnih interesov, med katerim je zagotovo teritorialni stik z odprtim morjem. V NSi so še napovedali, da se bodo pridružili opoziciji in civilni družbi pri aktivnostih, ki bodo pripeljala do referenduma.

Podobno menijo tudi v zunajparlamentarni stranki Lipa. Predsednik stranke Sašo Peče je v sporočilu za javnost poudaril, da je pogajanje, pa naj si bo to v obliki arbitražnega sporazuma ali kakršni koli drugi obliki, o slovenskem ozemlju nedopustno. Kot je še zapisano v sporočilu za javnost, je po oceni Lipe nedopustno, da je premier Borut Pahor v imenu slovenske vlade "postavil uradni vprašaj nad slovenskim ozemljem" in s tem "posegel v več stoletni bit generacij pred nami in ustvaril pogoje ozemeljskega osiromašenja sedanje in bodočih generacij".