Erjavec nam je tudi potrdil, da je med možnimi kandidati za to mesto poznavalec iz Pomurja. Je to morda lendavski župan Anton Balažek, ki ga je DeSUS lani že vabil, naj na njihovi listi kandidira za poslanca? Balažek nam je včeraj potrdil, da se je z DeSUS res pogovarjal o kandidaturi na državnozborskih volitvah, ministrskega položaja pa mu, kot zagotavlja, niso ponudili.

Zaradi slabega zdravstvenega stanja (po avgustovski možganski kapi namreč, kot poudarja, ne more več delati po 12 oziroma 14 ur na dan) vlado zapušča tudi minister za zdravje Borut Miklavčič. Kot sta se dogovorila s premierjem Pahorjem, naj bi odšel konec leta; Miklavčič želi do parlamentarne procedure še pripeljati zakon o zdravstveni dejavnosti.

SDS: Država je slabo vodena

Na napovedane odhode so se že odzvali v največji opozicijski stranki SDS, kjer ocenjujejo, da zamenjave posamičnih ministrov ne bodo rešile problema slabega vodenja države in da bi bila potrebna zamenjava celotne vlade. A ker vladajoča koalicija "ne glede na povzročeno škodo za vsako ceno vztraja na oblasti in ne dopušča možnosti predčasnih volitev", ji v SDS svetujejo razmislek o tehnični vladi, ki bi jo bila največja opozicijska stranka pripravljena podpreti, tudi če "sama v projektu ne bi neposredno sodelovala". Tehnična vlada naj bi se učinkovito spopadla s kriznimi razmerami, na njenem čelu pa v Janševi stranki vidijo evropskega komisarja Janeza Potočnika.

A očitno Potočnik, ki ga je vlada že predlagala za slovenskega člana evropske komisije tudi v naslednjem mandatu, tovrstnih ambicij nima in je predlog SDS ocenil kot brezpredmeten. Premier Borut Pahor pa te pobude še ni komentiral.

"Za zdaj je odstopila ena ministrica iz zdravstvenih razlogov in to je vse. Prizadevnost SDS zaradi enega odstopa je popolnoma odveč," pa pobudo največje opozicijske stranke komentira sekretar Zares Bogdan Biščak. Problem predloga SDS vidi v tem, da ni niti iskren niti resno mišljen. Na tak sklep - kot pravi - navajata vsaj dva razloga. Prvi je njihovo menjavanje tez: včeraj predčasne volitve, danes tehnična vlada, jutri kdo ve kaj. Drugi razlog pa je, da za Janeza Potočnika, ko je šlo za kandidaturo za evropskega komisarja, v SDS niso našli lepe besede, sedaj pa ga ponujajo za mandatarja. "Zdaj, ko je vsem jasno, da zaradi kandidature za evropskega komisarja Potočnik takšne vloge ne more sprejeti." Ob tem pa Biščak poudarja, da je Potočnik vsekakor človek, za katerega vsaj v Zares verjamejo, da bi bil tej nalogi dorasel. "Skratka, SDS na žalost še vedno išče predvsem način, da bi se vrnila na oblast, ki jo je z zadnjimi volitvami izgubila," dodaja sekretar Zares.

Sajovic: S predlogi SDS se ne obremenjujem

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic ministra Miklavčiča in ministrico Ploštajnerjevo ocenjuje kot strokovnjaka in odlična človeka ter jima želi, da živita kvalitetno življenje. Glede pobude SDS za oblikovanje tehnične vlade pa poudarja, da ima ta stranka vedno veliko predlogov, ki jih pa v času, ko je bila na oblasti, ni znala udejanjiti. "S predlogi SDS se ne obremenjujem," pravi Sajovic, ki je prepričan, da bo premier skupaj s koalicijskimi partnerji našel ustrezna kandidata za obe ministrski mesti.

A tudi v opoziciji predlog SDS za tehnično vlado ne žanje enotne podpore. Prvak SLS Radovan Žerjav ocenjuje, da v tem trenutku potrebujemo polno opravilno in operativno vlado, predvsem zaradi spopadanja s finančno in gospodarsko krizo. Ker ta vlada ni uspešna, bi bilo veliko boljše, da se podamo na predčasne volitve. Tehnična vlada bi bila namreč le prenašanje odgovornosti in vseh aktivnosti, ki jih vlada mora sprejemati zdaj in tukaj, v neko nedoločeno prihodnost. In to ni dobro," je prepričan prvak SLS.