Neplačani prispevki za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje delavcem Steklarske nove v skupnem znesku 2,5 milijona evrov in propad te družbe sprožajo vprašanja, kdo je pravzaprav krivec, da so se takšne razmere sploh zgodile. Tudi premier Borut Pahor je v četrtek napovedal, da bodo preverili odgovornost za nastale težave. Do lanskega septembra je bila Steklarska nova v lasti ministrstva za šolstvo, pri čemer se je največji del neplačanih prispevkov nabral v času, ko je ministrstvo za šolstvo vodil Milan Zver iz največje opozicijske stranke SDS. Ko je bilo lastništvo Steklarske nove lani septembra brezplačno preneseno na Kad, se je z njenimi težavami začelo ukvarjati njeno vodstvo.

Po Zverovih besedah je vlada lani sprejela sanacijski načrt, ki je med drugim predvideval dokapitalizacijo steklarske družbe od Kada. "S prenosom družbe in sklepom o dokapitalizaciji je vlada zagotovila strateške pogoje za razvoj podjetja v eno od boljših slovenskih družb," je prepričan Zver. Dodaja, da z menjavo vlade novi direktor Kada ni spoštoval predhodnih sklepov vlade in je poslal Steklarsko novo v stečaj.

Novi predsednik uprave Kada Borut Jamnik Zverove trditve ostro zavrača. "Nadzorni svet Kada se je s pridobitvijo Steklarske nove in njenim finančnim položajem seznanil 20. oktobra lani. Toda ker je ocenil, da dokapitalizacija Steklarske nove ne bi bila ekonomsko upravičena, je zavrnil sklep vlade o dokapitalizaciji v znesku 2,5 milijona evrov," opozarja Jamnik. Ob tem ne gre spregledati, da so bili člani nadzornega sveta Kada, ki so zavrnili dokapitalizacijo Steklarske nove, imenovani od vlade Janeza Janše, pri čemer je bil predsednik nadzornega sveta Boris Zupančič, sicer vidni član SDS.

Po Jamnikovih besedah je direktor Steklarske nove Teo Pajnik že na začetku lanskega aprila ugotovil, da je družba kapitalsko neustrezna, in predlagal takojšno sanacijo in dokapitalizacijo. "Če bi že takrat sprožili stečajni postopek, bi bila obveznosti do delavcev Steklarske nove bistveno manjša," opozarja Jamnik.

Zadnje čase se za težave delavcev Steklarske nove precej zanima tudi poslanec SDS Vinko Gorenak iz Šmarja pri Jelšah, ki je bil v prejšnji vladi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Ta "politično" žogico vrača nazaj v čas vlade LDS. "Že v samem začetku, ko je Srednješolski zavod Rogaška (leta 2002, op. p.) ustanovil Steklarsko novo, bi jo lahko prenesli na Kad, ne pa da je ostala na ministrstvu za šolstvo. Šele vlada Janeza Janše je poskrbela za prenos lastništva iz ministrstva za šolstvo na Kad," pojasnjuje Gorenak. Na vprašanje, ali ne bi bilo primerneje, če bi nekdanja vlada prenesla Steklarsko novo na Kad že na začetku svojega mandata, pa je Gorenak odgovoril: "Verjetno res, nimam kaj reči."

V sredo, ko je napovedan protestni zbor Steklarske nove, se bodo sestali predstavniki Kada, vlade, ministrstva za delo, ministrstva za pravosodje, ZPIZ in sindikata KNSS. Na sestanek je vabljen tudi Miklaužić.

sebastjan.morozov@dnevnik.si