Letošnji primanjkljaj bodo predvidoma pokrili s 135 milijoni evrov presežka iz leta 2008, vendar je skrb vzbujajoče, kako bo zdravstvena blagajna poslovala prihodnje leto, saj se ne sme zadolževati. Po napovedih naj bi imela že prihodnje leto 270 milijonov evrov minusa.

Predsednica upravnega odbora ZZZS Lučka Böhm nam je pred današnjo skupščino ZZZS povedala, da si je želela, da bi mandat, ki se ji izteče oktobra, končala s sprejetimi ukrepi, ki bi preprečili minus v letu 2010. "Žal mi to ni uspelo," priznava Böhmova, ki je najmanj zadovoljna zaradi "slabe politične volje" za revizijo plačne reforme v zdravstvu. Nerazumljivo se ji zdi, da so "skoraj vsi zdravniki v UKC Ljubljana v najvišjem plačnem razredu" in da "niso bili vsi poklici v zdravstvu pri prevedbah enako obravnavani". Böhmova poudarja, da "osnovne plače niso problem, so pa zato velik problem dodatki, na primer za dežurstva, ki so absolutno previsoki." Pravi, da se z njo strinjajo tudi drugi člani upravnega odbora in tudi podpredsednica, predstavnica delodajalcev, Tatjana Čerin. Drugačno mnenje ima le pri bolniških nadomestilih, kjer se zavzema za krčenje dosedanjih pravic. Upravni odbor bi rad, tako kot smo že večkrat slišali na skupščini ZZZS, da bi resneje speljali racionalizacijo neupravičenih stroškov v zdravstvu. "Podatki o storilnosti so alarmantni. Za isto zdravstveno storitev so pri večini razmerja 1 : 2, pri nekaterih posegih pa celo 1 : 4. Toda vsi dobijo enako plačo," opozarja Böhmova. Širša razprava o racionalizaciji in organizaciji v zdravstvu pa bo, po pripombah sodeč, gotovo ob obravnavi predloga zakona o zdravstveni dejavnosti. Med predlogi beremo zahtevo po določitvi zdravstvene mreže in reorganizaciji (specializaciji) dela v bolnišnicah.

Zadnje čase je iz ZZZS po naših informacijah odšlo pet vodilnih ljudi, s čemer je bil seznanjen upravni odbor. Predsednica pravi, da je z dvema govorila sama in izvedela, da odhajata iz osebnih razlogov. "Član upravnega odbora je tudi predstavnik sindikata na ZZZS in mi ni povedal nič slabega. Nasprotno, na ZZZS že nekaj let merijo stopnjo zadovoljstva med zaposlenimi, ta pa raste," je odhode včeraj komentirala Böhmova.

Z ukrepi, ki so jih že februarja sprejeli na ZZZS za zmanjšanje primanjkljaja, so do zdaj privarčevali okoli 40 milijonov evrov.