Kot je po današnji seji vlade pojasnil minister Erjavec, je trenutna ocena vlade, da Slovenija ne bo dosegla obveznosti kjotskega sporazuma. Slovenija sme izpuščati 18,8 milijonov kiloton CO2, dosegamo pa jih 20 milijonov kiloton. Za približno milijon kiloton ton ekvivalenta presegamo obveznosti, kar pomeni, da bo treba na trgu kupiti bone. Slovenijo bo letno to stalo po 20 milijonov evrov, v štirih letih torej 80 milijonov evrov, je pojasnil minister.

Razlog za večanje emisij in nedoseganje zavez kjotskega sporazuma je po ministrovih besedah predvsem promet, zlasti tranzitni. "Ugotavljamo tudi prepočasne tehnološke prenove, s posodobitvijo termoelektrarne Šoštanj bo tudi bistveno manj emisij toplogrednih plinov, prepočasi pa tudi izvajajmo aktivnosti spodbujanja učinkovite rabe energije," je menil minister.

Prepričan je, da povečanje emisij toplogrednih plinov iz prometa ne bo mogoče nadomestiti z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov v drugih sektorjih. "Za ta del obveznosti bomo morali kupiti pravico do emisij toplogrednih plinov na mednarodnem trgu, in sicer za ta milijon kiloton CO2," je opozoril.

Za izvajanje sprejetega operativnega programa bo Slovenija za obdobje 2009-2012 potrebovala 604 milijone evrov. Kot je pojasnil Erjavec, je 80,4 milijona evrov zagotovljenih iz proračuna, 242 milijonov bo evropskih sredstev, 281 milijonov pa bo treba pridobiti iz drugih virov. Eden od virov je dodatek k ceni elektrike, ki ga že plačujemo, na ta način naj bi se nabralo 170 milijonov evrov.

Za zagotovitev sredstev za nakup pravic do emisij toplogrednih plinov je predviden do konca leta sprejem uredbe, ki bo uvedla okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijami CO2, in sicer se bo nanašala na pogonska goriva. "Na liter goriva bo treba plačati 0,02 evra, tako bomo zagotovili sredstva za nakup teh emisij," je poudaril Erjavec.

Če ne bomo zagotovili obveznosti kjotskega protokola, to pomeni kršitev pravnega reda EU, na podlagi tega lahko Evropsko sodišče določi finančne kazni (do 50.000 evrov na dan), je še pojasnil minister. Do izpolnitve obveznosti pa lahko sodišče določi plačilo pavšala, ki lahko gre v milijonske zneske.

Kršitev sporazuma lahko državi pogodbenici tudi zmanjša dovoljene količine emisij za naslednje obdobje 2013-2020. Slovenija lahko do leta 2020 poveča emisije za sektorje, ki niso vključeni v področje trgovanja, in sicer za štiri odstotke. "Če ne bomo uresničili kjotskega protokola nam lahko te dodeljene količine odvzamejo, kar pomeni, da bi morali do leta 2020 v sektorju prometa za 18 odstotkov zmanjšati emisije toplogrednih plinov," je še opozoril minister.