Avstrijski Interpol je namreč Slovenijo pred dvema letoma obvestil o sumljivih finančnih transakcijah in naš oddelek Interpola zaprosil za sodelovanje in informacije. V ljubljanski pisarni Interpola so depeše, kot je znano, "založili" in dunajskim kolegom odgovorili šele maja 2008, zaradi česar je tedanji generalni direktor policije Jože Romšek po končanem notranjem nadzoru sklenil, da bodo odgovorne umaknili z delovnih mest in uvedli disciplinske postopke.

Zoper prvega uslužbenca je bil disciplinski postopek ustavljen zaradi začetka postopka izredne odpovedi delovnega razmerja in je policijo že zapustil, zoper Privška pa je bila 30. oktobra lani sklicana disciplinska obravnava, ki pa se je Privšek ni udeležil. Trenutno tako dela v sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje, na policiji pa so potrdili, da ni več šef Interpola.

Takratni minister za notranje zadeve Dragutin Mate je Privškovo vrnitev v izjavi za STA označil za "še en dokaz več v vrsti sumničenj in domnev, da je bila cela afera Patria skonstruirana in politično motivirana". Depeše so bile po njegovem mnenju založene namerno, saj je iz nadzora po njegovem mnenju jasno videti, da so bile depeše označene kot nepomembne in da naj se dajejo na stran. Mate je ob tem spomnil, da so mu takrat očitali, da je ukazal založitev depeš, a je notranji nadzor po njegovih besedah kljub temu nedvoumno pokazal, da direktor kriminalistične policije, generalni direktor policije in notranji minister niso imeli dostopa do njih. Na vprašanje, ali so bili disciplinski postopki politično motivirani, je pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Pavel Jamnik odvrnil, da je policija vodila postopek po zakonu o javnih uslužbencih. "Mi smo vse zadeve vodili po zakoniti poti, kakšne so interpretacije v zvezi z nezakonitostmi oziroma političnimi opredelitvami, pa je stvar vsakega, da si razlaga po svoje," je povedal.