Direktor hotela Slon Gregor Jamnik sprva o predvidenih posegih ni želel govoriti, češ da je zadeva še vedno v idejni fazi. A ko smo ga spomnili, da je naročnik projekta - konkretnega prostorskega akta, ki ga bodo potrjevali občinski svetniki - hotel Slon, nam je vendarle pojasnil: "Zadevo smo zaradi finančnih preprek nekoliko zamrznili, trenutno pridobivamo mnenja in soglasja. Po seji MOL bomo projekt dali v javno razgrnitev in šele nato videli, kaj lahko naredimo. Stavbe ne bomo rušili v celoti, ampak v dveh polovičnih fazah, dogradili pa bi radi še dve nadstropji." Dodal je, da se časovni rok za začetek obnove odmika in je odvisen tudi od gradbenega dovoljenja ter kasnejših bančnih pogojev, zato se bodo "prilagajali aktualnim situacijam".

Glavni vhod v hotel bo še vedno s Slovenske ceste na osrednjem delu objekta, po tej stranici pa morajo biti pod objektom zgrajene tudi arkade. Poleg tega bodo morali, kot je dejal načelnik oddelka za urejanje prostora MOL Miran Gajšek, med drugim ohraniti fasadno oblikovanje vogala Čopova-Slovenska in streho obložiti z bakreno kritino. Kar zadeva fasado hotela, je Jamnik kot pozitivno izpostavil, da jim je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije dovolil, da lahko porušijo tudi fasado in naredijo novo, pri čemer je v aktu določeno, da jo je treba v obsegu iz leta 1939 rekonstruirati z vsemi elementi - ometom, okni, ložami in horizontalnimi venci z bakrenimi obrobami - z možnostjo delne modifikacije, ki ne sme spreminjati funkcionalističnega značaja. Sicer pa sprememba prostorskih ureditvenih pogojev po Gajškovih besedah javnega arhitekturnega natečaja za novi hotel ne predvideva.

Omenjeni načrt predvideva, da naj bi med drugim dogradili tudi območje med Čopovo in Knafljevem prehodom, kjer stoji nedokončana stavba, imenovana Devetka. Lastnica te stavbe je družba LE Nepremičnine, ki jo je kupilo podjetje Condor Real. Njegova direktorica Janja Jenšterle je februarja povedala, da se bo "gradnja nadaljevala po uskladitvi različnih interesov, tako lastnikov kot lokalne skupnosti in pristojnih organizacij", tokrat pa je predstavnica za stike z javnostmi Iva Strnad odvrnila, "da za zdaj ni še nič novega; takoj ko bo sprejet kakšen nov dogovor, vas bomo o tem pravočasno obvestili".

Sicer pa na tistem območju spremembe napoveduje tudi gostilna As, kjer so nam razložili: "Ureja se gostinski vrt, tako za restavracijo kot za barski del, ki bo po konceptu prilagojen novi podobi Knafljevega prehoda ter Čopove 9. Poleg prostorske širitve in nove ureditve gostinskega lokala bomo v sklopu gostilne As uredili tudi manjši družinski hotel." Izvajanje naj bi se, če bodo dobili vsa potrebna dovoljenja, začelo letos pozno jeseni.