Nadzorniki NKBM sicer na včerajšnji redni seji po neuradnih informacijah niso razpravljali o posojilu Kolonelu, saj naj bi vse o postopanju v zvezi s podaljševanjem tako imenovanih tajkunskih posojil dogovorili že dve seji prej. Kot je takrat pojasnil predsednik nadzornega sveta banke Franc Škufca, so sprejeli stališče, "naj banka načeloma ne podaljšuje ali odobrava posojil za menedžerske odkupe, izjemoma pa lahko podaljša posojila le v primeru, ko si banka ob tem zagotovi boljša zavarovanja in boljše možnosti poplačila ter če se s tem prepreči škoda banki". Tega banki sicer včeraj ni bilo treba storiti, saj je Kolonel po naših informacijah posojilo tik pred iztekom zapadlosti v celoti poplačal.

Spomnimo, da NKBM pred dvema tednoma Infond Holdingu ni podaljšala okoli 3,5 milijona posojila, ki ga je Infond zavaroval z za pet milijonov evrov delnic Pivovarne Laško. Na poplačilo 129 milijonov evrov posojila pa bo do konca tega tedna počakala tudi Nova Ljubljanska banka, ki je podaljšanje posojila Infond Holdingu, zavarovanega z delnicami Mercatorja in Pivovarne Laško, zavrnila minuli teden. Državne banke tako očitno nadaljujejo s postopki, ki bodo privedli do zasega zastavljenih delnic.

Na včerajšnji seji so člani nadzornega sveta večino časa namenili tekočemu poslovanju banke in njene skupine. Skupina NKBM je letos do konca marca ustvarila 3,3 milijona evrov dobička pred oslabitvami in rezervacijami, kar je za 1,8 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani. Na poslovanje skupine je negativno vplivalo negativno poslovanje Zavarovalnice Maribor, zato je skupina prvi kvartal sklenila s komaj 1,7 milijona evrov čistega dobička. Za primerjavo naj povemo, da je banka v enakem obdobju lani poslovala s čistim dobičkom v višini 3,6 milijona evrov.

vesna.vukovic@dnevnik.si

tomaz.klipsteter@dnevnik.si