Ziherl je sicer odstopil, ker se ni strinjal z odločitvijo premierja Boruta Pahorja, da v svoj kabinet za posebnega odposlanca imenuje Dimitrija Rupla, v odgovoru na Janševo tožbo pa pravi, da s svojo izjavo ni prestopil meje dopustnega, kot jo definira sodna praksa, temveč je uveljavil svojo ustavno pravico, da kritizira delovanje svojega političnega nasprotnika.

Janševa zastopnica Nina Zidar Klemenčič je v tožbi med drugim zapisala, da je Ziherl njeno stranko "obtožil najhujših ravnanj zoper človeštvo", iz tega pa potegnila sklep, da gre "za najhujša kazniva dejanja, kot so vojna hudodelstva in genocid". Šlo je za hudo obtožbo brez kakršnekoli podlage v dejstvih, katere edini cilj sta bil diskreditacija in razžalitev tožnika, je ocenila odvetnica in zahtevala, da Ziherl "sporno izjavo umakne in se zanjo opraviči".

A to se ne bo zgodilo, saj je Ziherlov pravni zastopnik Rok Čeferin v odgovoru na tožbo, ki jo je na sodišče vložil predvčerajšnjim, zavrnil vse očitke. V tožbi namreč ni obrazložitve, kakšno škodo naj bi Janša utrpel zaradi Ziherlove izjave, "pač pa tožeča stranka obstoj škode zatrjuje pavšalno, brez kakršnih koli argumentov, kaj šele dokazov". Prav tako zahteva umik izjave, ki je moja stranka sploh ni dala, ugotavlja Čeferin, saj je med trditvijo, da je nekdo kot politik ravnal tako, da je ogrožal obče človeške vrednote, in trditvijo, da je nekdo storilec hudodelstev zoper človečnost, bistvena razlika.

Slavko Ziherl je včeraj ocenil, da je Janša s tožbo pokazal, da hoče zatreti svobodo govora in izražanja kot eno temeljnih človeških pravic. "S tem je potrdil tudi moje mnenje, da je s svojim ravnanjem ogrozil marsikatero obče človeško vrednoto, kajti ena od pomembnih je tudi resnicoljubnost. Dejstvo namreč je, da je njegova obtožba čista laž in še več kot to," je bil brez dlake na jeziku Ziherl.