Le dan zatem, ko je Radenska prenehala z nakupi delnic Pivovarne Laško, je z njimi začela Pivovarna Union, razkrivajo podatki Centralne klirinško depotne družbe KDD in Ljubljanske borze. Radenska in Pivovarna Union sta v zadnjih tednih za nakupe delnic Pivovarne Laško namenili že okoli milijon evrov, pri čemer pa letos ne moreta računati na dividende, prav tako pa njune delnice nimajo glasovalnih pravic.

In zakaj jih potem kupujeta? Na to vprašanje nam v Pivovarni Laško, ki jo vodi Boško Šrot, niso želeli odgovoriti, niso želeli pojasniti niti, kako ti nakupi vplivajo na bodoče investicije Radenske in Pivovarne Union. Opozorimo še, da je tudi Fructal namenil skoraj šest milijonov evrov za nakup delnic Infond Holdinga, Pivovarna Laško pa je od njega kupila za slabih sedem milijonov evrov delnic Thermane (nekdanje Zdravilišče Laško). Ob tem pa je imela Skupina Pivovarna Laško, ki je lani ustvarila vsega 3,9 milijona evrov čistega dobička, dovolj prostih sredstev, da je Centru Naložbe lani posodila skoraj 84 milijonov evrov. Glavnino, in sicer 52,75 milijona evrov posojil, je Center Naložbe vrnil že lani, konec decembra pa jim je dolgoval še 30,8 milijona evrov.

"Pivovarna Laško obvešča svoje delničarje v skladu s pravili Ljubljanske borze in dobrimi poslovnimi običaji," so bili kratki v Laškem, kjer niso želeli komentirati niti ocen analitikov, da Radenska in Pivovarna Union z nakupi delnic Pivovarne Laško le vzdržujeta ceno njene delnice. Od tega ima sicer največ koristi prav Infond Holding, ki sam nima več prostih sredstev za nadaljevanje konsolidacije Pivovarne Laško, večino njegovega 55-odstotnega deleža pa je že zastavljena za posojila.