"Naj imena žrtev nikoli ne izginejo! ... In naj vsi ljudje dobre volje ostanejo pozorni na izkoreninjenje vsega, kar lahko vodi v tovrstne tragedije, iz človeških src," je dejal papež. Kot je pojasnil, je prišel v Jad Vašem, da v tišini počasti spomin na milijone žrtve "grozljive tragedije holokavsta".

"Njihova imena bodo vedno ostala zapisana v srcih vseh, ki so jih imeli radi, tistih ki so preživeli koncentracijska taborišča in vseh tistih, ki so odločeni, da ne bodo nikoli več dovolili, da takšna grozota še kdaj osramoti človeštvo. Bolj kot vse to pa so njihova imena zapisana v spominu Boga vsemogočnega," je še dejal papež.

Papež je ob tem zahteval tudi ustanovitev neodvisne palestinske republike, kar je bilo za novo izraelsko vlado precej nenavadno. "Na veliko žalost se je judovsko ljudstvo skozi zgodovino soočalo z grozljivimi ideološkimi okoliščinami, ki so onemogočale temeljno dostojanstvo vsakega posameznika," je še dejal papež, sicer nemškega rodu.

"Imam priložnost obuditi spomin na šest milijonov judovskih žrtev, ki so tragično preminile v holokavstu med drugo svetovno vojno, in molim, da človeštvo ne bo nikdar več priča zločinu takšnih razsežnosti,“ je še dodal.

    

Sicer pa je bil papež Benedikt XVI. leta 1941, ko je bil star 14 let, tudi član Hitlerjeve mladine, kateri pa se naj ne bi pridružil prostovoljno. Kot navaja njegova uradna biografija, ni bil goreč privrženec Hitlerjevih idej in se ni udeleževal zborovanj, kljub temu pa je bil pozneje član Hitlerjeve mladinske protiletalske enote.