Včeraj so namreč v Istrabenzu objavili nov, popravljen finančni koledar, po katerem bodo skupščino sklicali do konca julija, medtem ko bi jo morali po prvotnem finančnem koledarju že do konca prihodnjega tedna. Kdaj bo skupščina, na kateri bodo morali delničarji med drugim odločati o delitvi bilančnega dobička oziroma pokrivanju izgube ter o razrešnici upravi in nadzornemu svetu, v finančnem koledarju ni določeno. Spremenjeni finančni koledar določa le, da bo skupščina do konca avgusta, medtem ko je bilo sprva načrtovano, da bo že 28. maja.

Čeprav je Istrabenz lani ustvaril več kot 220 milijonov evrov izgube, to ne pomeni nujno, da bodo Bavčar in člani nadzornega sveta ostali brez nagrad. V statutu Istrabenza je namreč določeno, da nagrada nadzornikov in članov uprave ni odvisna le od poslovanja matične družbe Istrabenz, temveč tudi od "uspešnosti poslovanja" družb, v katerih ima Istrabenz kapitalske deleže. Leta 2007 je Bavčar iz naslova udeležbe pri dobičku dobil 139.000 evrov, predsednik in namestnik nadzornega sveta Janko Kosmina ter Tomaž Toplak 36.000 oziroma 27.000 evrov, preostali člani pa po 18.000 evrov. Nagradi se je tedaj odpovedal le Miloš Fortunat.

"Nismo še tako daleč, da bi razpravljali o tem. Glede na položaj, v katerem je Istrabenz, pa menim, da nagrade ne pridejo v poštev," nam je povedal član nadzornega sveta Damjan Mihevc. Podobno meni tudi Bojan Korsika, ki pravi, da "je proti nagradam" in da bo v primeru, če bodo v nadzornem svetu Istrabenza razpravljali o tem, tudi zavzel takšno stališče.

matjaz.polanic@dnevnik.si