Predsednik uprave Zvon Ena Holdinga Simon Zdolšek je Dravske elektrarne o nezmožnosti pravočasnega vračila posojila obvestil minuli petek. V daljšem dopisu, ki smo ga pridobili, pojasnjuje Zvonove težave, ki so razlog za nevračilo posojila. "Naše aktivnosti na področju iskanja dodanih finančnih virov oziroma dodatnega financiranja do zdaj niso bile uspešne, saj so poslovne banke popolnoma ustavile dodatno kreditiranje finančnih holdingov. Zdolšek navaja, da so med drugim pooblastili eno od tujih bank za prodajo družbe T-2. "Lahko povemo, da je v pogajanja vključenih več kapitalsko zelo velikih interesentov (po naših informacijah najresnejši interesent prihaja iz Rusije). Zvon tudi trdi, da so pristopili h konzorciju za prodajo 25 odstotkov Petrola in da so že dorekli ustrezni prodajni dogovor. "V tem trenutku, če se ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega, kar bi naše dogovore z investitorji bistveno pospešilo, ocenjujemo, da nam do izteka rokov vračila posojil z investitorji, s katerimi smo v kontaktih, pogajanj oziroma poslov prodaje žal ne bo uspelo dokončati." Zvon je zato Dravskim elektrarnam predlagal podaljšanje roka za vračilo posojila za tri mesece, čeprav pričakuje, da bosta prodaja T-2 in Petrola končana že prej.

Vendar Dravske elektrarne v to očitno ne bodo privolile. Koletnik je že v ponedeljek, na zadnji dan direktorovanja, svojega predsednika nadzornega sveta Vilijema Pozeba obvestil, da bodo prek odvetniške pisarne Čeferin (mimogrede, ista pisarna je pisala tudi ugovor na nedavne ugotovitve revizorjev glede Koletnikovih domnevno spornih poslov) začeli postopke izterjave dolga in unovčenja menic, ki jih je Zvon predložil kot zavarovanje za posojilo. Gre za tako imenovane menice brez protesta, s katerimi je Zvon jamčil z vsem svojim premoženjem za obveznosti do Dravskih elektrarn.

Poleg tega so Dravske elektrarne pooblastile splitsko odvetnico, naj nadaljuje postopke za vknjižbo zastavne pravice na nepremičninah, ki so po trditvah Koletnika v lasti Dravskih elektrarn, zahteva pa tudi vložitev hipotekarne tožbe. Naj spomnimo, da je po zamenjavi politične oblasti Koletnik znova preveril varnost naložbe v Zvonu in je na podlagi nove cenitve zahteval dodatno zavarovanje v obliki zastavne pravice na več hektarjev velikem zemljišču pri mestu Sutivan na otoku Braču, kjer je nameraval Zvon skupaj s poslovnežem Ivanom Kapetanovićem graditi Kraljevstvo oljk. Koletnik je nadzornike seznanil, da je prejel cenitev, po katerem naj bi bila vrednost nepremičnin na Braču 20,5 milijona evrov. Naj med drugim opozorimo, da je revizor, ki je preverjal Koletnikovo ravnanje, nadzornike opozoril, da je pri enem od zemljiškoknjižnih vložkov vpisana aktivna plomba, kar bi lahko pomenilo resnejšo oviro glede veljavnosti podpisanih aneksov k posojilnima pogodbama, s katerima so Dravske elektrarne dodatno zavarovale svoje posojilo.