V Sloveniji je po ministrovih besedah sedem velikih plazov, med katere spada tudi plaz Slano blato. "Plaz je pod stalnim nadzorom, ima tudi od vseh velikih plazov najboljši monitoring," je pojasnil minister in dodal, da strokovnjaki zagotavljajo, da ni nevarnosti za ogroženost naselja Lokavec, ki se nahaja pod plazom.

Zakon o odpravljanju posledic velikih plazovih, ki velja od leta 2000, zagotavlja sredstva za izvedbo potrebnih ukrepov, je povedal Erjavec in pojasnil, da se bo zakon v letu 2010 iztekel. "Vendar sanacija teh plazov še ne bo izvedena, zato bom predlagal podaljšanje veljavnosti tega zakona," dodaja minister.

Erjavec je obenem izpostavil, da se plaz še vedno premika, zato je težko natančno določiti vse potrebne ukrepe za dokončno sanacijo. Podlaga je tudi državni lokacijski načrt, ki pa še ni sprejet ravno iz razloga, ker ne morejo določiti območij, ki jih plaz ogroža.

Kot je znano, je plaz dolg 1,6 kilometra in širok 200 metrov. Sprožil se je pred osmimi leti, za sanacijo pa so po ministrovih besedah doslej odšteli okoli osem milijonov evrov.