Danes in jutri bodo o koalicijski pogodbi skupaj z ministrsko listo odločali organi bodočih vladnih strank, predlog ministrov pa naj bi Pahor v parlament poslal v četrtek pozno zvečer. Kot pričakuje, bodo ministrsko ekipo poslanci potrdili konec prihodnjega tedna.

Pahorjeva pričakovanja do Erjavca

Najbolj neznano ime na listi ministrov je nedvomno Zlata Ploštajner, ki naj bi postala ministrica brez listnice za lokalno samoupravo. Ploštajnerjeva sodi v kvoto ministrov DeSUS in je bila že zaposlena v službi za lokalno samoupravo, pred tem pa je bila direktorica regionalne agencije Kozjansko. Ploštajnerjeva je bila tudi zadnja kandidatka, ki jo je Pahor uvrstil na seznam osemnajstih ministrskih imen, saj jo je DeSUS predlagal šele včeraj.

***Debata na to temo poteka tukaj***

V zadnjih dneh se je sicer za to mesto pojavljalo kar nekaj imen, a so bila vsa bliže SD, zato v DeSUS na njih niso pristali. Še zlasti ne, ker so pred tem že podprli Ivana Svetlika za vodenje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki tudi sodi v kvoto treh ministrstev DeSUS. Svetlik je sicer - kot je poudaril Pahor - nestrankarski kandidat, vendar pa se je pred volitvami pojavil na spisku ekipe ministrov SD, in sicer kot možni minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Kandidat DeSUS, ki v javnosti že sproža številne pomisleke, pa je prvak stranke Karl Erjavec, ki bo vodil ministrstvo za okolje. Vendar mandatar pričakuje, da bo Erjavec s svojim delom te pomisleke demantiral.

Zamere na račun zunanjeministrskega kandidata

V diplomatskih vrstah pa včeraj niso bili najbolj navdušeni nad Pahorjevo odločitvijo, da bo MZZ v prihodnje vodil Samuel Žbogar. Izpostavljajo namreč tesno Žbogarjevo sodelovanje z dosedanjim ministrom Dimitrijem Ruplom ter njegovo proameriško usmerjenost, ki naj bi se potrdila tudi z njegovo zadnjo zaposlitvijo na inštitutu za strateške študije (ustanovitelj inštituta je Borut Grgič). Ob tem tudi opozarjajo, da je bil prav Žbogar odgovoren, da na washingtonski depeši ni bilo oznak zaupnosti, vendar zaradi tega ni odgovarjal on, temveč je afera "odnesla" nekatere druge diplomate. Mandatar pa je prepričan, da je Žbogar s svojo profesionalnostjo in preudarnostjo najboljša izbira.

Med doslej nerazkritimi imeni na Pahorjevem seznamu je tudi akademik Boštjan Žekš, nekdanji predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki naj bi postal minister brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Širca po zapletu ostala na seznamu

Ostali kandidati niso presenečenje. Tako se je po dolgem prepričevanju v ponedeljek na spisek ministrov uvrstil Matej Lahovnik, ki se vrača na ministrstvo za gospodarstvo. Poleg njega bo imela Zares v vladi še tri ministre: predsednika stranke Gregorja Golobiča (ministrstvo za visoko šolstvo), Irmo Pavlinič Krebs (javna uprava) in Majdo Širca (ministrstvo za kulturo). Prav v zvezi s slednjo je bilo včeraj kar nekaj zapletov. Popoldne je namreč završalo, da je Majdo Širca Pahor umaknil z ministrske liste in nannjo uvrstil Mitjo Rotovnika, ki sodi v kvoto SD. To je vznemirilo vodilne v Zares in Gregor Golobič je nemudoma poklical mandatarja. Širca je ostala na listi, kar pa je vznemirilo LDS, saj so prepričani, da Zares, ki je dobila že predsednika parlamenta, pripadajo le trije in ne štirje ministri. Oziroma povedano drugače: če bi Zares dobila štiri , bi LDS pripadalo vodenje treh resorjev, so ponavljali. A je LDS na koncu popustila in ostala pri dveh ministrskih resorjih (poleg Kresalove bo njihov minister še Aleš Zalar na čelu pravosodnega resorja). Bo pa zato stranki - kot je pojasnila Kresalova - pripadlo kar pet mest državnih sekretarjev. Na kompromis so bili, tako Kresalova, pripravljeni tudi zaradi večjega števila žensk v vladi.