"Ko se vrtimo okoli Sonca, pravzaprav potujemo po vesolju nezaščiteni," je dejal astronavt Apolla 9 Rusty Schwieckart, član Združenja vesoljskih raziskovalcev. Na mednarodnem srečanju so znanstveniki ponudili prvo stopnico k zavarovanju Zemlje pred uničevalnimi trki: zasnovo za globalni konsenz za rešitev planeta in akcijsko poročilo za Združene narode.

Komite združenja, ki se ukvarja z Zemlji bližnjimi objekti, je dve leti pripravljal poročilo o grožnji asteroidov, ki priporoča razvoj zaščitnega sistema, da bi bila mednarodna skupnost pripravljena, če bi se asteroid nevarno približal našemu planetu. Po Schwieckartovih besedah bomo zaradi tehnološkega razvoja v prihodnjih letih odkrili več asteroidov, ki bi lahko grozili Zemlji. Zato je še posebno pomembno, da se svet pripravi na morebitno nevarnost, še preden se ta pojavi, je dodal predstavnik Združenih narodov Richard Tremayne - Smith.

Pred 5000 leti je v arizonsko puščavo treščila vesoljska skala v velikosti avtobusa, pri čemer je ustvarila najbolje ohranjen meteorski krater na Zemlji. Nekaj manjša asteroida sta v zadnjih letih padla na Kanado in Peru. Pred skoraj stotimi leti pa je velikanski asteroid, ki bi lahko porušil cela mesta, zravnal z zemljo gozd v Sibiriji. Udarec, znan kot dogodek v Tunguski, je sprožil tisočkrat toliko energije kot atomska bomba nad Hirošimo. Eksplozija je jasen primer, kaj se nam lahko zgodi v prihodnosti, če ne bomo ukrepali, opozarjajo znanstveniki.

Nevarnost pa je že na vesoljskem obzorju. Asteroid, velik kot nogometni stadion, je na poti. Je na prvem mestu na seznamu 209 objektov, ki jih astronomi opazujejo kot morebitno grožnjo. Toda novi, močnejši teleskopi lahko odkrijejo še na tisoče Zemlji bližnjih objektov, o katerih bo v prihodnjem desetletju treba sprejeti skupno odločitev oziroma strategijo, kako se izogniti svetovni katastrofi.

Velikanska vesoljska skala je pred 65 milijoni let pripomogla k izumrtju dinozavrov in 70 odstotkov vseh živalskih vrst na Zemlji. Nasprotno od nemočnih dinozavrov človeštvo ve za nevarnost asteroidov in ima tudi zmožnost, da se jih ubrani. Znanstveniki pravijo, da je najboljši način za to poslati v vesolje robotsko plovilo, ki bi asteroid usmerilo s poti in proč od Zemlje, po možnosti samo s svojo gravitacijsko silo. Če pa bi asteroid zaznali prepozno, bi bila edina rešitev verjetno le množična evakuacija ogroženega dela planeta ali pa bi bila celo ogrožena prihodnost naše civilizacije.