In zakaj taka rast cen? Ker je ponudba še vedno manjša od povpraševanja, ugotavljajo na portalu Slo.nep, kjer spremljajo cene nepremičnih glede na okoli 11.000 oglasov, ki jih imajo v svoji bazi podatkov.

Cene pa se poganjajo še višje, ker stanovanj primanjkuje, to pa je posledica neustrezne zemljiške politike in dolgotrajnih postopkov za pridobitev dovoljenj. Očitno je pritisk na Ljubljano tako velik, da so kupci pripravljeni odšteti tako visoke zneske. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da so stanovanjska posojila razmeroma ugodna, kar ljudi spodbuja, da jih najamejo.

V okolici Ljubljane cene ne rastejo tako hitro, kljub vsemu pa je višanje opazno – v drugem četrtletju za povprečno 5,4 odstotka in na letni ravni od junija lani za 14,5 odstotka. To je posledica tega, da se del kupcev iz prestolnice seli v okolico, saj ne morejo zbrati dovolj denarja za nakup v Ljubljani. S tem pa se spet povečuje povpraševanje in se dvigujejo cene. Višje cene veljajo za kraje, ki so bližje Ljubljani in ob glavnih prometnih žilah.

Seveda je ob vsem tem na mestu vprašanje, koliko stanovanj gre res v promet po oglaševanih cenah in koliko je višanje cen »umetno«. Cene so se, denimo, bolj povečale pred iztekom prve nacionalne stanovanjske varčevalne sheme.